Uppsving för möbelindustrin

Uppdaterad
Publicerad

Svensk möbelindustri mår bättre igen och det rör sig till allra största delen om tillverkning för offentlig miljö. Idag och i morgon pågår Möbelriksdagen i Skillingaryd och där handlar mycket om skapandet av ett ”möbelkluster”, en gemensam satsning för Möbelriket att marknadsföra sig, inte minst på exportmarknaden.

Konjunkturen för den småländska möbelindustrin har ljusnat.

– Orderingången började öka i höstas, säger Johan Sjöberg som är vd för Möbelriket.

Smålands möbelindustri

Möbelkluster

Möbelriket är både en region och ett nätverk av designers och tillverkare av möbler i Småland. Ungefär åttio procent av all svensk möbelproduktion finns i Småland. Men nu bildar producenterna ett ”möbelkluster” där inte bara de småländska möbeltillverkarna i Lammhult, Värnamo, Vaggeryd och Tranås ingår utan även Tibro i Västergötland.

För offentlig miljö

– Den svenska möbelindustrin är nästan helt inriktad på möbler för offentlig miljö. Det är bara Bröderna Andersson i Ekenässjön och några mindre fabriker som tillverkar för hemmiljö och då handlar det om exklusiva möbler, säger Sjöberg.

Möbelriksdagen som i flera år har ägt rum i Lammhult håller i år till i Kinnarps fabrik i Skillingaryd. Också för Kinnarps del går det bättre.

– Det är inte bra – det är det aldrig – men det är OK, säger Per-Arne Andersson som är vd för Kinnarps. För närvarande pågår förhandlingar där målet är att flytta verksamhet från en fabrik i norra Tyskland till Skillingaryd. Det handlar om tio tolv arbetstillfällen på stoppmöbelsidan.

– Vi har fabrikskapacitet för utökad produktion, säger Per-Arne Andersson.

Viktiga politiker

Tre politiker närvarar vid möbelriksdagen: centerledaren Annie Lööf, socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson och språkröret för Miljöpartiet Gustav Fridolin. För Johan Sjöberg är politikernas närvaro viktig.

– Politiska beslut påverkar branschen, säger Johan Sjöberg. En del av regelverket har lättats, bland annat har bolagsskatten minskats, men det finns mer att göra. Ett annat problem är Lagen om anställningsskydd.

Lagen finns för att ge trygghet åt anställda, men enligt Johan Sjöberg är effekten att färre får arbete.

– Den gör att många företagare är rädda för att anställa, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smålands möbelindustri

Mer i ämnet