Mohammad misshandlades på bussen – nu har busschauffören åtalats. Foto: Agneta Gustavsson

Mohammad berättar om bussmisshandeln

Uppdaterad
Publicerad

Händelsen på Öland då en asylsökande man misshandlas av en busschaufför har fått stor uppmärksamhet. Händelsen filmades av en passagerare och nu berättar den misshandlade mannen själv vad som hände.

Passageraren som utsätts för ett kraftigt våld på filmen är Mohammad Alhairiri. För första gången träder han nu fram för SVT Nyheter Småland.

– Jag hade inte tänkt publicera men nu måste jag det för andras skull. Det som hände mig kan hända någon annan imorgon. Jag publicerar för att andra ska ha nytta av det, säger Mohammad Alhairiri.

Bussmisshandel

Får slag och sparkas

Det var på tisdagsmorgonen som Mohammad Alhairiri skulle ta bussen till Borgholm. Flera personer har tidigare reagerat på just den här busschaufförens attityd mot asylsökande. Passagerare har blivit frånåkta och ibland har han bromsat så häftigt att passagerare trillat omkull. Men när Mohammad ville ta en bild av chauffören för att ha som dokumentation reagerade föraren kraftigt. En medpassagerare filmade händelseförloppet.

– Satan! Era jävla svin! utropar chauffören samtidigt som han slår en serie knytnävslag mot Mohammads huvud.

Chauffören utdelar också en spark.

Anklagas för att ha slagit föraren

Under onsdagen gjorde den misstänkte chauffören en motanmälan och menade att han fått ta emot slag av Mohammad Alhairiri

– Det är inte sant. Jag kunde ha svarat honom och slagit tillbaka. Men det är inte sant och det finns vittnen som kan intyga det.

Avstängd tills vidare

Busschauffören är tills vidare avstängd av sin arbetsgivare, Nobina, och på Kalmar länstrafik tar man avstånd ifrån förarens agerande.

– Det är en helt oacceptabel händelse. Det är inget vi vill se i vår trafik över huvud taget, säger Katharina Seijsing, som är basenhetschef på Kalmar länstrafik.

Chockad av händelsen

– Jag väntade mig inte det, för jag vet att folk inte är sådana här. Det finns ingen diskriminering och rasism i medmänsklighetens och toleransens land. Så det här trodde jag aldrig kunde hända, säger Mohammad Alhairiri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussmisshandel

Mer i ämnet