Nya fall av misstänkta stölder av orkidéer på Öland. Den här gången i naturreservatet Gårdby Sandhed. Foto: Hasse Holmberg, TT/Niclas Wimmerberg, SVT

Nya orkidéstölder på Öland

Publicerad

Förra året stals flera hundra orkidéer på Öland. Nu har stölderna av de fridlysta blommorna tagit fart igen.

SVT Nyheter Småland berättade om de upprepade stölderna av fridlysta orkidéer i trakterna kring Skogsby, Övre Ålebäck, Hörninge Mosse, Station Linné och Ismantorps borg förra året. De fridlysta blommorna är förbjudna att plocka eller gräva upp i Sverige. Nu har stölderna tagit fart igen och det är naturreservatet Gårdby sandhed som drabbats.

– Någon eller några har grävt upp cirka 100 orkidéer, säger områdespolisen Thomas Lönnqvist till Ölandsbladet.

Orkidéstölder på Öland

Vilka som ligger bakom stölderna är oklart. Förra året konstaterades att människor låg bakom stölderna i flera av fallen då det fanns spår av redskap i jorden, men på Ismantorps borg hade Ölands botaniska förening en teori om att stölderna i stället kunde bero på grävlingar, något som avfärdades av station Linné.

Orkidéerna vissnar efter att de plockats upp från jorden och kan därmed inte planteras om eller säljas vidare. En teori är att tjuvarna är ute efter orkidémjölet i rötterna som används till te och det sägs att mjölet skulle vara potenshöjande

Många orkidéer är utrotningshotade och samtliga arter på Öland är fridlysta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orkidéstölder på Öland

Mer i ämnet