Anne Wilks har aldrig varit med om några liknande stölder. Foto: SVT

Nya teorier om orkidéstölderna

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har det skett sex stölder av orkidéer på Öland. Nu har teorier om en industriell verksamhet nått ytan.

I veckan stals runt 100 orkidéer i området kring Station Linné, vid Skogsby. Det är den sjätte i rad av liknande stölder som rapporterats om. En av dem som reagerar starkt på detta är Anne Wilks vid Station Linné som är säker på att det handlar om något större än bara några tjuvar.

– Det här är industriellt. Det är klart att det varit några liknande stölder tidigare men här ser vi till och med att det finns tydliga spår av redskap som använts, säger Anne Wilks.

Orkidéstölder på Öland

Potenshöjande medel

Två av teorierna som börjat cirkulera handlar om rötterna på den fridlysta orkidén. Enligt Anne Wilks kan det antingen användas som ett potenshöjande medel eller för tillverkning av ett visst te.

På Polismyndigheten i Kalmar län är det dock inget prioriterat område.

– Ja att det ska vara någon form av industriell verksamhet har jag svårt att tro för då behövs det nog ett större antal än vad som stulits nu, säger Ulf Karlsson, kommissarie vid polisen.

Svårt att få fast tjuvarna

Enligt Ulf Karlsson är det dessutom svårt att göra något åt stölderna från polisens sida.

– Ja om vi råkar på någon som håller på att gräva upp orkidéerna så är det klart att vi ingriper eller om vi får in bilder men till dess är utredningarna nedlagda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orkidéstölder på Öland

Mer i ämnet