Dave Karlsson är platschef på Station Linné på Öland. Foto: Station Linné

Orkidéstölderna på Öland fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

För sjätte gången i år har en orkidéstöld upptäckts på Öland. Den här gången i närheten av Station Linné.

Det är ett hundratal orkidéer som har försvunnit från området där en tysk gästforskare studerar blommorna.

– Vi blev helt chockade när vi möttes av massor av gropar. Eftersom det har skett på så många ställen på Öland så är det ju ingen engångsföreteelse, det verkar ju snarare vara en trend, säger Jessica Mo vid Station Linné.

Orkidéstölder på Öland

Inga spår från djur

Hon och kollegan Anne Wilks utesluter att det är några djur som har grävt upp orkidéerna.

– Jag har sett spår av grävling, vildsvin och tranor många gånger i livet och det är det inte frågan om här, säger Anne Wilks.

Orkidéerna vissnar efter att de plockats upp från jorden och kan därmed inte planteras om eller säljas vidare. Anne och Jessica misstänker därför att tjuvarna är ute efter orkidémjölet i rötterna.

– Man kan utvinna ett ämne som heter salep som har flera hälsoeffekter, bland annat är det potenshöjande, säger Anne Wilks.

Anmäla stölder

Nu hoppas de att alla som drabbats anmäler stölderna till polisen och att allmänheten är uppmärksam.

– Om man ser någon som beter sig konstigt så är det bra om man kan fota på avstånd och kontakta polisen, säger Jessica Mo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orkidéstölder på Öland

Mer i ämnet