Foto: SVT

Överraskade av vindkraftsplaner

Uppdaterad
Publicerad

Monika och Lennart flyttade till Åseda, men deras tillvaro vändes snart upp och ned. Att kommunen planerar flera vindkraftsparker runt omkring just deras hus var för dem helt okänt.

Det planeras just nu vindkraftverk och vindkraftsparker på många håll i Småland. Och sett till hela landet har länsstyrelsen fått in ansökningar om byggnation av närmare 20.000 vindkraftverk, mot de cirka 2.500 som finns i dag, enligt siffror från länsstyrelsen.

Monika Hansson och Lennart Pernlind flyttade från Hälsingland i Norrland för att komma undan närgångna vindkraftverk. Men när de väl var på plats i Småland fick de en chock. Uppvidinge kommun planerar flera vindkraftsparker runt omkring just deras hus och det var för dem helt okänt.

Val 2014 i Småland och på Öland

Karta via e-post

Monika och Lennart hade kontaktat kommunen för att få besked om eventuella vindkraftsplaner i trakten, men de fick inte några alarmerande svar, säger de till Smålandsnytt. De fick en karta via e-post, men bara med en av de planerade vindkraftsparkerna utmärkta.

– Det är beklagligt om de känner så, men det finns ju ganska mycket information att få inte bara genom kommunen. Media har skrivit mycket om den här satsningen och söker man på ”vindkraft Uppvidinge” så får man väldigt mycket information, säger Åke Carlsson (C), kommunalråd i Uppvidinge

Mäklarfirman LRF Konsult säger till Smålandsnytt att man vid försäljningen redovisade att området är ett riksintresse för vindkraft och hänvisar vidare till köparens undersökningsplikt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 i Småland och på Öland

Mer i ämnet