Anders Sjöberg, inre befäl på räddningstjänsten i Oskarshamn visar hur vattennivåerna steg på bara någon timme. Foto: Niclas Wimmerberg

Räddningstjänsten: ”Vi blev tagna på sängen”

Uppdaterad
Publicerad

De höga vattennivåerna kom som en överraskning för Kalmar läns räddningstjänster. Vid 7-tiden på onsdagsmorgonen när vattnet började stiga fanns inga vädervarningar för fastlandet i Kalmar län.

– Vi blev lite tagna på sängen just med vattenståndet, säger Anders Sjöberg, inre befäl på räddningstjänsten i Oskarshamn Mönsterås och Högsby.

Längs kusten steg vattenståndet drygt en meter på sina håll inom loppet av bara någon timme under onsdagens morgon, och villaträdsgårdar översvämmades. De första larmen började komma in vid 07.30-tiden på morgonen, säger Anders Sjöberg.

Januaristormen

Enligt SMHI fanns en klass 1-varning utfärdad sedan tisdagen för högt vattenstånd i mellersta Östersjön, som även berör Kalmarsundskusten. Men någon vädervarning för fastlandet fanns inte när räddningstjänsten kom till jobbet på morgonen.

Varning kom först vid 10

En klass 2 varning, som sedermera nedgraderades till en klass 1-varning för blåst och snö utfärdades först vid 10.15.

– Hade vi haft en normal dag med en vädervarning i ryggen kanske vi hade kunnat hanterat det med bättre. Man hade kunnat coachat på ett bättre sätt och varnat i förhand. Nu kom allt jätteplötsligt och det blev himla mycket på en gång, säger Anders Sjöberg.

Åkte på 25 larm

Räddningstjänsten fick öka sin bemanning på morgonen, från en styrka till två. Under förmiddagen var man ute på totalt 25 larm om översvämmade hus från Blankaholm i norr till Timmernabben i söder.

I de flesta fall fanns det emellertid inte mycket räddningstjänsten kunde göra förrän vädret lugnat ner sig.

– Husägare har fått agera väldigt mycket själva i det här. Om man kommer hem från jobbet nu och märker att man blivit drabbad får man i första hand höra av sig till sitt försäkringsbolag och se till att de delar av huset som översvämmats blir strömlösa, säger Anders Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Januaristormen

Mer i ämnet