Foto: SVT/Richard Söderberg

Residenset upplåter sina gästrum till flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Landshövding Kristina Alsér villerbjuda tillfälliga bostäder på residenset i Växjö.

Situationen i dag är extraordinär. Alla måste hjälpas åt, inklusive landshövdingen, inte bara i ord utan också i handling, säger Kronobergs landshövding Kristina Alsér.

Samtliga länsstyrelser i landet har fått i uppdrag av regeringen att fram till den 20 oktober presentera förslag på möjliga evakueringsbostäder till flyktingar. Totalt ska 60.000 tillfälliga bostäder tas fram i landet.

Kristina Alsér erbjuder nu sju, åtta sovplatser i gästrummen och i hennes privata del på residenset i Växjö.

– I en sån här situation när människor, precis som du och jag, är på flykt och söker tak över huvudet, då måste man inventera precis allt som finns, säger Kristina Alsér och fortsätter:

– Huruvida de här sedan kommer att tas i anspråk blir en senare fråga men just nu handlar det om att inventera det vi har.

Enligt Kristina Alsér ska evakueringsbostäderna stå öppna för flyktingar ett halvår framöver till att börja med.

– Tanken är inte att man ska bo permanent i dem, regeringen räknar med att platserna ska bebos under ungefär fyra till fem dagar i taget under det kommande halvåret. Allt är ju bara prognoser, vi vet ju inte fullt ut hur det ser ut om ett halvår, säger Kristina Alsér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.