”Vi är beredda när telefonen ringer”

Uppdaterad
Publicerad

Redan i helgen kan tomma skolor och förskolor i Kronoberg behöva användas för att inkvartera asylsökande.

I mitten av september gick länsstyrelsen i Kronoberg ut med en förfrågan till kommunerna om att hitta lokaler som kan användas tillfälligt för inkvartering av asylsökande. Då såg det ut som att de platserna skulle bli aktuella att använda först vid årsskiftet, men igår fick länsstyrelsen signaler från Migrationsverket att gymnastiksalar och nedlagda skolor kan komma att behöva användas redan till helgen.

– När Migrationsverket ringer så är det vår ambition att stå redo för ett gott mottagande, Johanna Martin är kommunikationschef på Länsstyrelsen i Kronoberg.

Men när samtalet från migrationsverket kommer vet hon inte.

– De kan ringa om tio minuter eller om tre dygn?

Inventeringen av beredskapsplatserna som kommunerna i Kronoberg ombads att göra för några veckor är inte klar, fortfarande pågår jakten på fler platser. De 140 platser som nu är klara räcker inte.

– Kommunerna är väl medvetna om situationens allvar så deras inventeringar fortsätter nu för att få fram fler platser, säger hon till SVT Nyheter Småland, Johanna Martin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.