Rörigt med många partier

Publicerad

Tio partier sitter i kommunfullmäktige i Ljungby, vilket gjort det svårt att få till en stark majoritet.

I dag styr Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet Ljungby kommun i minoritet, efter att Kristdemokraterna och Miljöpartiet hoppat av samarbetet.

– Vi har ett svagt styre i kommunen. De som styr nu har inte gjort hållbara avtal med varandra, utan kan ha olika åsikt i vissa frågor, säger oppositionsrådet Anne Karlsson (S).

Sommarturen #dinröst

– Det har varit åtskilliga gånger som alliansens förslag fallit, både i kultur- och fritidsnämnden och i byggnämnden. De kan aldrig vara säkra på att de har någonting i hamn, säger Kjell Jormfeldt (MP).

Ville ha järnvägsstråk

Att Miljöpartiet valde att hoppa av samarbetet med de styrande partierna berodde på att stadskärnan i Ljungby nu rustas upp. Miljöpartiet ville att järnvägsstråket skulle finnas kvar i stadskärnan om det skulle bli aktuellt med järnvägstrafik igen.

Skolfrågan var stor under början av mandatperioden. Nedläggningen av tre friskolor skapade ilska bland kommuninvånarna, och det blev till slut folkomröstning – om ett redan fattat beslut. Valdeltagandet var dock lågt och frågan lämnades utan åtgärd.

#dinröst

Vi vill veta vilken fråga du tycker är viktigast i Ljungby, eller i din kommun. Mejla oss på smalandsnytt@svt.se, skriv till oss på Facebook, eller använd #dinröst och #smålandsnytt. Du kan också följa vårt team på plats via @svtsmalandsnytt på Instagram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommarturen #dinröst

Mer i ämnet