SKL: Många vårdinfektioner kan förebyggas

Uppdaterad
Publicerad

Trots god kunskap om hygienrutiner inom vården minskar inte antalet vårdrelaterade infektioner.

Varje år drabbas nästan var tionde patient av en vårdinfektion och de senaste åren har siffran legat stabilt. Det visar de årliga mätningarna från Sveriges kommuner och landsting, SKL. Detta trots att frågan har uppmärksammats under flera år.

Varför sker det ingen förändring?

– Det tar tid innan man lär sig, varje patient är en unik person och det svårt att se vilka förebyggande insatser som behövs. Syftet med våra mätningar är att man ska lära sig av resultatet genom att analysera varje vårdrelaterad infektion, säger Agneta Andersson.

Störst andel i Kronoberg

Men antalet patienter som drabbas skiljer sig mellan olika regioner och landsting. Som vi har berättat tidigare har Kronoberg de senaste två åren varit den region i landet där flest andel patienter får en vårdinfektion.

För två år sedan genomförde SKL en studie i syfte att identifiera vilka faktorer som bidrar till lägre förekomst av vårdinfektioner. De tittade då på vilka insatser man gjorde på de sjukhus som länge haft låg andel drabbade patienter.

God relation till vårdhygien

– Vi såg framförallt att man hade en kultur att det inte är acceptabelt med vårdrelaterade infektioner och man hade en god relation till vårdhygienavdelningen. Man hade också bra städrutiner och material som lättare gick att hålla rena.

Går det helt att undvika vårdrelaterade infektioner?

– Ja, det bör man kunna med tillräckligt med förebyggande insatser och riskbedömningar av patienterna. 

Faktorer som motverkar vårdrelaterade infektioner

  1. Vårdrelaterade infektioner ses som oacceptabla
  2. Hygienriktlinjer ses som självklara
  3. Vårdpersonalen identifierar situationer med hög risk för infektion och anpassar åtgärder och planering för att minimera infektionsrisker.
  4. Goda lokalmässiga förutsättningar skapas för minskad risk för smittspridning och infektion.
  5. Medarbetarna nås regelbundet av ett tydligt och konsekvent budskap där vikten av att förebygga vårdrelaterade infektioner betonas samt en regelbunden återkoppling av resultat.
  6. Städning ses som en viktig del.
  7. Vårdhygienavdelningen har ett tätt samarbete med övriga verksamheter.
  8. Fokuserad ledning som agerar via lämpliga kanaler

Källa: SKL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.