Pär Lindgren, chefsläkare i Region Kronoberg. Foto: Rebecka Svensson

Vårdinfektioner vanligast i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Kronoberg är den region i landet där störst andel patienter får en infektion under tiden de vårdas på sjukhus.

Goda hygienrutiner i vården är en av de viktigaste åtgärderna för att förhindra smittspridning och infektioner. Trots att det är en prioriterad fråga i Kronoberg är det den region i landet där det är vanligast att patienter får en vårdrelaterad infektion. Enligt den senaste mätningen från Sveriges kommuner och landsting (SKL) var det över 15 procent av patienterna som drabbades fjol. Det går att jämföra med riksgenomsnittet som låg på 9,6 procent.

– Vi vet att våra värden stämmer och att de är alldeles för höga, det är det viktigaste. Sen ska man komma ihåg att de här mätningarna är gjorda vid ett tillfälle under året så slumpen kan ha en viss betydelse, säger Pär Lindgren, chefsläkare i Region Kronoberg.

Urinvägsinfektion vanligast

De vårdrelaterade infektionerna mäts i fyra olika parametrar och det är framförallt i två som Kronoberg ligger högt. Den ena gäller patienter som får läkemedelsrelaterade infektioner. Dessa infektioner är näst intill omöjliga att undvika, menar Pär Lindgren.

– Det gäller till exempel våra cancerpatienter som får medicin som sätter ner deras immunförsvar och därför lättare får infektioner. Där har vi inget val, vi måste fortsätta ge dem sin medicin, säger Pär Lindgren.

Men den allra största gruppen består av patienter som fått en infektion efter ett ingrepp. Vanligast är urinvägsinfektioner i samband med att patienten får kateter.

– Det gäller till exempel att bli bättre på att sätta katetern på rätt sätt och avgöra hur länge patienten behöver ha katetern så att den inte sitter onödigt länge. Vi jobbar också mycket med så kallade basala hygienrutiner, alltså hur vi sprita händerna och använda handskar och förkläde.

Men vad är det som gör att man brister på de här punkterna?

– Ibland blir arbetssituationen så pass stressad att man måste göra något akut och då hinner man inte med alla moment. Men vi försöker få det till en ryggmärgsreflex så att man alltid gör det, säger Pär Lindgren.

Extra kostnader

Oftast får patienten lindriga besvär av infektionerna men det finns även patienter som har avlidit. Förutom att minska lidandet för patienterna kan regionen spara miljontals kronor på att få ner antalet infektioner. I Kronoberg finns inga siffror på hur mycket just vårdinfektionerna har kostat men enligt SKL kostar en vårdinfektion i snitt 8000 kronor per dygn.

– Vi brukar räkna med att det blir 2-5 extra vårddagar för en patient som fått en infektion. Det finns mycket pengar att spara och många vårdplatser att vinna, säger Pär Lindgren.

Målet är att minska andelen drabbade patienter till 5 procent. Katarina Madehall som är hygiensjuksköterska i Kronoberg tror inte att det enbart räcker med goda hygienrutiner för att nå dit.

– De lokaler som vi har på sjukhusen är inte riktigt anpassade för dagens vård, de är ofta gamla. Där behöver man ju också bygga så att det fungerar så att förutsättningarna blir bättre, säger hon.

Behöver man vara orolig som patient för att få en infektion?

– Det är inte riskfritt att vara på sjukhus. Vi har god vård i Sverige och vården i Kronoberg är också av hög kvalitet, men det finns alltid en risk att man kan få en infektion, säger Pär Lindgren.

I bildspelet ovan kan du se hur många patienter som fått en infektion i respektive grupp.

Vårdrelaterade infektioner

Vårdrelaterade infektioner är infektioner som drabbar patienter under vistelse på sjukhus eller vid behandling i öppenvård.

Infektionen kan till exempel uppkomma genom att instrument som används inte är tillräckligt rena eller att patientens egna bakterier på huden kommer in i kroppen via exempelvis en kateter.

Några av de vanligaste vårdrelaterade infektionerna är urinvägsinfektion, lunginflammation och infektioner i huden efter operation.

Årligen uppskattas det orsaka cirka 750 000 extra vårddagar till en kostnad av cirka 6,5 miljarder kronor (hela landet).

Källa: SKL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.