Anders Carlsson, lokalombud för Lärarförbundet, Karl-Oskarskolan i Kalmar.

”Skönt att få besked innan sommaren”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt personal på Karl-Oskarskolan i Kalmar fortsätter nu skolkoncernen som tidigare, trots nya ägare.

Det var på onsdagen som SVT Nyheter Småland kunde berätta att utbildningsföretaget Thoréngruppen blir ny ägare till Karl-Oskarskolorna.

Karl-Oskargruppen har gått med förlust under en längre period och beviljades rekonstruktion av tingsrätten tidigare i vår.

Karl-Oskar utbildning AB

– Äntligen är det klart! Det var skönt att få besked innan sommaren. Det har varit jobbigt att leva i ovisshet om framtiden, säger Anna Snöberg, rektor på Karl-Oskarskolan i Kalmar.

Möte med nya ägaren

Hon berättar att skolorna i koncernen hade ett möte med den nya ägaren igår förmiddag i Växjö. På eftermiddagen träffade representanten för den nya ägaren personalen på plats i Kalmar.

– Som det ser ut nu fortsätter vi som tidigare och kommer att titta tillsammans på hur vi kan utvecklas, säger Anna Snöberg.

Thoréngruppen driver sedan tidigare skolor i hela landet, men så sent som förra året nekades företaget att starta 28 nya skolor runt om i Sverige – då de ansågs ha ljugit i ansökningarna till Skolinspektionen.

Anna Snöberg är medveten om den kritik Thoréngruppen har fått, men tror inte att det påverkar Karl-Oskarskolorna.

– Vi ställde frågor till ägarna om det här och de förklarade den kritik som de dragit på sig.

Arbetsro

Även Lärarförbundets ombud på Karl-Oskarskolan I Kalmar, Anders Carlsson, är positiv till de nya ägarna.

– Jag tänker inte så mycket på kritiken. Jag är glad att vi har fått en ny huvudman som vill satsa på våra skolor, säger Anders Carlsson.

– Nu har vi fått arbetsro, det är bra, förklarar han.

Enligt Anders Carlsson fortsätter man som tidigare och det blir inga uppsägningar. På hans skola i Kalmar tillsätts en ny speciallärare.

Här finns skolorna

Gymnasieskolor Syd tog över fyra av John Bauers gymnasieskolor i södra Sverige. I dag heter skolorna Östersjögymnasiet, som finns i Kalmar, Karlshamn och Ystad, och Smålandsgymnasiet som finns i Växjö.

Karl-Oskar Utbildning AB består av tio grundskolor i Eslöv, Falkenberg, Falköping, Hässleholm, Kalmar, Karlshamn, Ljungby, Ronneby, Växjö och Älmhult.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karl-Oskar utbildning AB

Mer i ämnet