Foto: SVT/arkiv

Smålandsgymnasiet får ny ägare

Uppdaterad
Publicerad

Efter stora ekonomiska problem är det nu klart att det privata utbildningsföretaget Fria Läroverken köper de fyra gymnasieskolor som ingår i Karl-Oskarkoncernen. Samtidigt kommer beskedet att Smålandsgymnasiet inte tar emot fler elever till hösten.

De fyra gymnasieskolorna i Växjö, Kalmar, Ystad och Karlshamn är sedan tidigare under rekonstruktion, vilket är ett alternativ till konkurs för företag som på sikt har en möjlighet att överleva.

20-tal drabbas

Nu köper företaget Fria Läroverken gymnasieskolorna, skriver båda parterna på sina hemsidor. Alla skolor förutom Smålandsgymnasiet i Växjö kommer att drivas vidare som tidigare. Där kommer man inte att ta emot några nya elever till hösten.

Karl-Oskar utbildning AB

Ett 20-tal sökande drabbas.

– Vi har så få sökande att klasserna blir så små att det blir svårt att hålla kvalitén uppe, säger Christine Karmfalk, vd för Fria Läroverken till P4 Kronoberg.

Eleverna i årskurs två och tre kommer däremot att få fortsätta sina utbildningar som planerat.

Sedan tidigare står det klart att Thorengruppen tar över tio grundskolor och tre förskolor som tidigare ingick i Karl-Oskarkoncernen.

Tvingas anställa fler

Växjö kommun kommer att tvingas anställa fler som en följd av att de behöver ordna gymnasieplatser till de drabbade eleverna, enligt uppgifter till P4 Kronoberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karl-Oskar utbildning AB

Mer i ämnet