I dag tvingades vd:n Bengt Eriksson begära Karl Oskar service i konkurs.

Slutet för Karl Oskar-koncernen

Uppdaterad
Publicerad

Karl Oskar service har begärt sig självt i konkurs.

Det sista kvarvarande bolaget i den tidigare skolkoncernen Karl Oskar begärde sig självt i konkurs vid Växjö tingsrätt. Företaget har haft som uppgift att laga maten åt eleverna inom koncernen.

– Mindre intäkter än kostnader, är det enkla faktumet, säger Karl Oskar service vd Bengt Eriksson.

Karl-Oskar utbildning AB

Karl Oskar service har genomgått rekonstruktion men efter bara några dagar in på den nya terminen tvingas företaget nu till konkurs.

– Vi var rätt säkra på att vi skulle reda ut det här men en väldigt besvärlig bit i det hela är att lagar man mat i skolor så har man väldigt lite intäkter under sommaren, så man får en likviditetsbrist som är jobbig, och det är ett av skälen till konkursen, säger Bengt Eriksson.

Omfattande verksamhet

Karl Oskar-koncernen drev tidigare bland annat Smålands gymnasium i Växjö, Östersjögymnasiet i Kalmar och Karl-Oskarskolan i Eslöv, Falkenberg, Falköping, Hässleholm, Kalmar, Karlshamn, Ljungby, Ronneby, Växjö och Älmhult.

Under 2013 gick koncernen med nio miljoner kronor i förlust och drog på sig skulder hos Kronofogden. Skolorna har nu sålts och det sista som fanns kvar av den tidigare omfattande koncernen kan komma att läggas ner.

Kommer du att driva någon skolverksamhet igen?

– Nej, inte nya skolor, det tänker jag inte göra.

Vad kommer du att göra? Kommer du starta nya verksamheter?

– Det kommer väl att utkristallisera sig. Det finns många tankar och idéer, det gör det. Problemet är att vi har en situation där man ifrågasätter alla som jobbar med friskolor och med vård och omsorg och det blir ohållbart i längden. Och det är jag ganska bestämd med att det kommer jag inte att jobba med fortsättningsvis.

Ska finnas mat till eleverna

Enligt Bengt Eriksson ska matleveranserna till skolorna vara säkrade för den kommande veckan, men i övrigt hänvisar han till konkursförvaltaren.

SVT Nyheter Småland har sökt konkursförvaltaren Henrik Snellman för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karl-Oskar utbildning AB

Mer i ämnet