Sköterskebrist bakom långa vårdköer

Uppdaterad
Publicerad

Kahlan Svensson från Tingsryd fick åka fram och tillbaka med ambulans sex gånger innan hon till slut opererades för sina gallstensbesvär.

– I en månads tid var jag konstant hög på ketogan och morfin, berättar hon. Jag kunde inte ta hand om min dotter och jag kunde inte ta hand om mig själv.

Det var bristen på narkossköterskor som gjorde att Kahlan inte kunde bli opererad. Och hon är långtifrån ensam. Bristen på narkossköterskor gör att köerna till operation inom Region Kronoberg växer och växer.

Långa operationsköer i Växjö

Akuta operationer prioriteras

– Det är en omfattande kö, säger Gunnar Persson, chef på kirurgicentrum vid Region Kronoberg. Vi kommer att utföra akuta operationer och operera cancerpatienter men andra patientgrupper kan bli lidande.

Just nu står runt 700 patienter i Kronobergs län i kö till operation. I normalfallet brukar kön ligga på runt 300 patienter, en nivå som gör det möjligt för personalen att planera verksamheten.

”Enorm brist på anestesisjuksköterskor”

– Det är en enorm brist på anestesisjuksköterskor i hela landet, säger Gunnar Persson. Vi har haft ett ökat tryck sedan i våras och just nu kan vi inte köra två operationssalar i full kapacitet på grund av det.

I dagarna går det också ut ett brev från Region Kronoberg till alla patienter som i dag väntar på operation. I brevet står att vårdgarantin kommer att bli svår att hålla och patienter kan också komma att erbjudas operationer inom andra landsting.

– Vi har försökt remittera till andra landsting, men det är inte många som har möjlighet att ta emot dessa patienter, säger Birger Pålsson, verksamhetschef för kirurgkliniken vid Region Kronoberg. Och det kostar många extra skattepengar som tas från befintlig budget.

Nyanställda fortfarande under introduktion

Problemen började redan under vårvintern i år och just nu finns det åtta vakanta tjänster på operationsavdelningen i Växjö. Fem är tillsatta men de nyutbildade narkossköterskorna är under introduktion och beräknas inte kunna var fullt användbara förrän i februari.

– De som drabbas är ju patienter med gallproblem, bråck och prostataproblem till exempel. De godartade ingreppen har sackat efter rejält och köerna ökar hela tiden, säger Birger Pålsson.

För Kahlan Svenssons del blev effekterna dramatiska.

– Jag har minnesluckor på grund av att jag var så påverkad av smärtstillande, berättar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Långa operationsköer i Växjö

Mer i ämnet