Statsvetaren Erik Wångmar.

Statsvetaren: ”Det gäller att anpassa sig”

Uppdaterad
Publicerad

De rödgröna kommer att få styra Regionen med Alliansens budget. Trots det sitter de kvar.

På onsdagens regionfullmäktigemöte gick Alliansens budget igenom efter att Sverigedemokraterna valt att rösta på deras förslag. Och det med minsta marginal -  en rösts övervikt.

Inte unikt

Statsvetaren Erik Wångmar menar att de rödgrönas beslut att trots förlusten sitta kvar inte är unikt.

Region Kronoberg budget 2016

– Det finns i flera kommuner minoritetsstyren som inte får igenom sin budget utan oppositionens budget röstats igenom istället. Ändå väljer de att sitta kvar och styra. Då gäller det helt enkelt att anpassa sig. Det är priset man kan få betala om man inte har någon majoritet, säger Erik Wångmar, lektor på Linnéuniversitetet.

Undantag i Gävle

Vidare tror han att det vanligaste är att minoritetskonstellationer ändå sitter kvar och styr med oppositionsbudget, men ett undantag skedde nyligen under Gävles kommunfullmäktige.

– De rödgröna fick inte igenom sin budget för att Sverigedemokraterna röstade på den borgeliga. Då avgick de rödgröna fast att Socialdemokraterna har styrt Gävle sedan 1919, säger Erik Wångmar.

Hur tror du det går för de rödgröna att styra med alliansbudget?

– Jag tror att det kommer att fungera. I synnerhet eftersom de rödgröna tog bort skattehöjningen i sin budget så är det ju trots allt mindre skillnad mellan budgetförslagen än det var ursprungligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Kronoberg budget 2016

Mer i ämnet