Föräldrars attityd får ungdomsdomare att sluta

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på fotbollsdomare är stor i hela landet och bara i Småland saknas ungefär 50 domare. 

– Vi var ett helt gäng när jag gick när jag gick föreningsdomarutbildningen men sen året efter var det inga av dem kvar, säger Elin Pettersson.

Elin är 24 år och har dömt i tio år. Vi träffar Elin tillsammans med Elvis Turcinovic som är 17 år som har dömt sedan han var 13. De är två av Smålandsdistriktets 370 fotbollsdomare som just nu är aktiva. Till att börja med dömde de bara pojk- och flickmatcher men har nu valt att gå vidare till att döma seniormatcher. Och Smålands fotbollförbund skulle gärna se att fler går samma väg.

Skulle behöva uppemot 50 till

– Vi skulle behöva en 40-50 domare till för att det skulle vara behagligt, säger Magnus Appelberg på Smålands fotbollförbund till SVT.

I SVT Sports kartläggning uppgav 21 av 24 distriktsförbund att de behöver fler domare. De orsaker som distrikten uppger menar ligger bakom bristen varierar, men många pekar på att problem med aggresiva ledare och föräldrar ligger bakom att nya domare väljer att sluta.

– Det är så det ser ut i verkligheten. Det är jättetråkigt att man som ledare inte kan pusha och hjälpa de unga domarna i stället, säger Elin Pettersson.

”Förstår att vissa slutar”

– Jag kan förstå att vissa slutar på grund av såna påhopp, säger Elvis Turcinovic.

Magnus Appelberg efterlyser mer civilkurage bland andra vuxna som finns  runt omkring matcherna.

– Många föreningar jobbar jättefint med detta genom att ha stöttning av matchvärdar, domarvärdar och publikvärdar på plats, men man kan nog göra lite till just genom att bara vara på plats och våga säga till andra människor som beter sig illa att det där är inte ok, säger han.

Men samtidigt menar Magnus Appelberg att det inte enbart är ett tufft klimat som gör att domare hoppar av. Han tror också att förbundet måste bli bättre på att förbereda nya domare kring vad som krävs redan när de rekryteras.

Måste bli bättre på att följa upp

– Att vi förklarar vilka krav du har på dig, så här fungerar det att döma fotboll. Det är inte bara att springa ut på planen och blåsa utan man har ett antal åtaganden som måste funka också. Och då ska man fundera och tänka till på om det verkligen är så att man passar in i den bilden, säger Magnus Appelberg.

Magnus, Elin och Elvis är överens om vad som är viktigast för att välja domarbanan, som kan vara både ensam och utsatt.

– Att man följer upp och inte bara lämnar dem ensamma efter att kursen är slut, säger Elin Pettersson.

– Det handlar mycket om att bli sedd och hörd och få feedback på om man gjorde det bra eller vad kan jag göra bättre, säger Magnus Appelberg.

– Det är väldigt svårt att klara sig själv inom detta yrket, säger Elvis Turcinovic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.