Studenter tvingas avbryta studierna – hittar ingen bostad

Uppdaterad
Publicerad

Flera studenter tvingas avbryta sina studier och vända hem igen på grund av bostadsbristen i Växjö. Det menar studentkåren Linnéstudenterna som åter igen har öppnat sitt akutboende för de mest desperata studenterna.

De nya studenterna på Linnéuniversitetet i Växjö dansar på en gräsplan intill campus. Utklädda till kossor och tv-spelsfigurer firar de in skolstarten.

Men trots glädjescenerna finns det också många som inte har hittat någonstans att bo. Studenterna får köa i genomsnitt ett år innan de får en studentbostad, enligt en ny rapport från branschorganisationen Studentbostadsföretagen.

Studentbostäder i Växjö

Pendlar fyra timmar per dag

Det märks bland studenterna vi träffar på gräsplanen.

– Just nu pendlar jag från Kristianstad eftersom att jag har haft jättesvårt att hitta boende här. Det blir fyra timmar sammanlagt per dag och det är ju lite drygt, säger Rebecka Fallenkvist.

Öppnat akutboende

Erika Angelsmark är studiesocialt ansvarig på studentkåren Linnéstudenterna. Hon visar upp akutboendet som kåren har öppnat för de mest desperata studenterna. På marken ligger två liggunderlag, några väskor och en sovsäck.

Kåren räknar med att ett 30-tal studenter kommer att bo i lokalerna innan de hittar ett boende – eller i värsta fall avbryter studierna och vänder hem igen.

– För de internationella studenterna kan det bli en väldigt lång väg fram och tillbaka utan att det resulterar i någonting alls, säger Erika Angelsmark.

”Riskerar sin egen säkerhet”

Vad är det värsta som kan hända om det inte tillkommer fler studentbostäder?

– Jag tycker att det värsta redan har hänt. Det finns de som är så desperata att de väljer att riskera sin egen säkerhet och bo i trånga förrådsutrymmen som kan innebära en livsfara om det skulle börja brinna.

Fler lägenheter på gång

Men Erika Angelsmark ser samtidigt en ljusglimt i att det snart kommer fler bostäder.

– Nu har vi äntligen kommit till en dialog där det finns planer på att bygga 250 studentlägenheter under de närmaste tre åren. Men vi skulle samtidigt vilja se ännu fler. Då kanske läget blir något mer stabilt så att det inte blir den här paniken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentbostäder i Växjö

Mer i ämnet