Foto: SVT

Tuff bostadsmarknad för studenter i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Ny termin och nya studenter. Men trots bygget av hundratals nya studentlägenheter är bostadsbristen fortsatt stor och de höga hyrorna riskerar enligt Linnéstudenterna att bidra till en minskad mångfald vid universitet.

I Kalmar erbjuds alla nyinflyttade universitetsstudenter en bostadsgaranti och i nuläget har man fortfarande ett 50-tal studentbostäder kvar att erbjuda studenterna. Samtidigt kvarstår bostadskrisen för studenterna i Växjö och många hyror är fortfarande på tok för dyra enligt Linnéstudenterna.

– Vi har många studenter som står utan bostad även om det har byggts nya lägenheter och just nu håller på att byggas ännu fler. Men vi står också inför en fråga angående pris. Hur mycket kan en student förväntas betala för en lägenhet?, säger Rebecka Fridström, studiesocialt ansvarig för Linnéstudenterna.

Studentbostäder i Växjö

6000 kronor för en etta

Ett exempel är de nybyggda lägenheterna i området Doccenten där priset för en studentlägenhet på 27 kvadratmeter ligger på över 6000 kronor vilket Rebecka Fridström menar är långt ifrån en rimlig hyra för en studentbostad.

– Nej det är det verkligen inte och en hög hyra riskerar att påverka universitetens mångfald. Eftersom det blir en ekonomisk faktor för våra studenter, säger hon.

Hon förklarar vidare att i nuläget är det så att har man inte råd att bo i Växjö så har man inte råd att studera här vilket gör att den ekonomiska faktorn kan bli avgörande för vilka som studerar vid universitet. Enligt henne vore en rimlig maxhyra för en studentbostad 35 procent av den totala studieinkomsten det vill säga cirka 3400 kronor.

– Vi tycker att alla som studerar här även ska kunna ha en bostad nära universitetet för att kunna få en trygg och stabil studiemilljö.

Ett års väntan

Rebecka Fridström berättar vidare att också hon fick bo som inneboende under sin första termin innan hon lyckades skaffa egen studentlägenhet i Växjö.

– Det är relativt snabbt för i genomsnitt tar det ett år för en student här att få en egen studentlägenhet. På sikt vill vi dock att det ska ta en månad, säger Rebecka Fridström.

Tidigare under sommaren så rapporterade vi om att Växjöbostäder hade svårt att få de dyra nya studentlägenheterna uthyrda, men i nuläget uppger de att studenter anmält intressen till samtliga lägenheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentbostäder i Växjö

Mer i ämnet