De nybyggda studentlägenheterna saknar fortfarande många studenter Foto: SVT/Clary Kroon

Sänkta hyror för de nya studentbostäderna

Uppdaterad
Publicerad

Nu sänks månadshyran med 480 kronor för en etta i de nya studentbostäderna. Det beslutade styrelsen för Växjöbostäder och Växjö kommunföretag efter en justering av budgeten.

Det var tidigare under veckan som styrelsen för Växjöbostäder och Växjö kommunföretag beslutade att sänka månadshyrorna för det nya studentbygget på Framtidsvägen i Växjö. De kommande studenterna kommer nu betala 480 kronor mindre för en etta och ungefär 750 kronor mindre för en tvåa. Det innebär en månadskostnad på 6 221 kronor för en etta och ungefär 9 500 kronor för en tvåa. En hyra som studenterna betalar under tio månader av året.

– Vi har stora förhoppningar att det här ska erbjudas många. Sen är vi ju medvetna om det kostnadsläge som är här. Vi kan ju tyvärr inte bygga begagnat och billigt på det sättet, säger Anders Bengtsson (C), styrelseordförande för Växjöbostäder.

Kritiserade hyror

De tidigare hyresavgifterna har kritiserats av bland annat studenter, men detta ligger inte till grund för hyressänkningen man nu valt att göra. I stället beror det på en justering av investeringskalkylen.

– Man gör alltid en genomgång av objektet när vi är färdiga med det. Normalt sätt ligger det krav där det till och med kan bli dyrare. Men i det här fallet hittade vi möjligheter att sänka. Det är en fin kombination att det går hand i handske och att det blir lägre, säger han.

Anders Bengtsson är nöjd med projektet. Några fler hyressänkningar är däremot inte planerade då de pressat ner priset så mycket de kan.

– Sen är vi medvetna om att det kan vara tufft för många studenter, men det kan vara många som klarar av det också.

Svalt intresse under våren

Studentlägenheterna är släppta och man har ett antal skrivna hyresavtal i dagsläget. Däremot förväntar man sig ett högre intresse när studenterna får sina antagningsbesked den 12 juli.

– Det är då studenterna får reda på om de ska till Växjö. Det är då vi förhoppningsvis får se hur många som är intresserade. Det har inte riktigt kommit igång ännu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Studenthyror i Växjö

Mer i ämnet
Mer Småland
Mer Nyheter