Här är utsikten från Växjös nya och dyra studentlägenheter. Foto: SVT

250 nybyggda studentlägenheter – studenterna hoppas på ännu fler

Uppdaterad
Publicerad

Under många år har det varit stor brist på studentlägenheter och många studenter har fått resa långa sträckor eller har fått tacka nej till en utbildning.

I höst när terminen börjar för studenterna vid Linnéuniversitetet i Växjö finns det nästan 250 nybyggda lägenheter. Att det byggs fler lägenheter är något som gläder de studenter SVT har pratat med.

Rickard Gustavsson är en av dem, han säger att det självklart är bra att det byggs, men lägger till att det behövs ännu fler lägenheter.

– Så jag hoppas verkligen att de fortsätter bygga, säger han.

Rickard Gustavsson, student. Foto: SVT

Efterlängtat är det, men när det handlar om hyresnivåerna för studenternas boende är många oroliga.

Marcus Karlèn läser vid Linnéuniversitetet i Växjö. Han tycker att hyresnivån för studentlägenheter generellt sett är för hög.

– Hyrorna ligger på 6000-7000 kronor och vi studenter får in ungefär 10 000 kronor i månaden säger Marcus Karlèn.

Marcus Karlén läser vid Linnéuniversitetet i Växjö. Foto: SVT

Håkan Gustavsson vid Växjöbostäder har varit projektledare för de nybyggda lägenheterna i Växjö. Han säger att man inte bygger finare än vad som behövs.

– Vi bygger efter den standarden som bygglovslagstiftningen har och man pratar ibland om att bygga lite enklare för studenter eftersom det är mer av ett tillfälligt boende. Men där är vi inte i dag, säger han.

Håkan Gustavsson har varit projektledare för de nybyggda studentlägenheterna i Växjö. Foto: SVT

När det gäller att bygga nya studentlägenheter så leder Växjö den statistiken i den sydöstra regionen, med 248 bostäder som är inflyttningsklara i augusti. I Kalmar planerar Kalmarhem drygt 200 nya bostäder inom två år. För Karlskronas del så har det byggts ett 70-tal mindre vindslägenheter i redan befintliga fastigheter på campus i Karlskrona.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Studenthyror i Växjö

Mer i ämnet