Damir Hadzalic, Zlata Kurtovic, Håkan Greko, teknisk chef SVT i Malmö och Stefan Windh. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Trovärdighet och nyhetskonsumtion vid fikastund

Uppdaterad
Publicerad

Svårt att hitta tiden till att ta in alla nyheter som sköljer över en och att SVT:s trovärdighet som reklamfri tv är central. Det var några av synpunkterna som kom fram när vi besökte Påskallavik för att över en fika lyssna till tips och råd om nyheter och SVT.

Solen glittrar i havet strax intill gästgiveriet där vi har slagit oss ner. Kaffe och fikabröd är framdukat och samtalet kan börja.

”Läser mest text-tv”

– Jag läser mest text-tv, programmen på SVT såg jag mer när barnen var små, säger Zlata Kurtovic.

#fikamedSVT

Hon och maken Damir Hadzalic berättar att de annars mest håller koll på nyheter från hemlandet och att det inte alltid är så lätt att hålla reda på varifrån en nyhet kommer.

– Jag kollar mest på program och nyheter i efterhand, man tar liksom in det på det sätt som är mest bekvämt, säger Zlata.

Läser lokaltidningen

Förutom Zlata och Damir är även ägarna till gästgiveriet, Susanna och Stefan Windh, med. Vi frågar vad SVT ska göra för att synas och höras i den konkurrens som råder.

– Jag är intresserad av det som händer lokalt men i första hand läser jag Oskarshamns-Tidningen när jag vill veta vad som hänt här, säger Susanna.

– Ni gör ett bra jobb men det är samtidigt svårt att göra något vettigt om man ser till hur korta sändningstider ni har, säger Stefan.

– Jag tror ni måste komma fram till något som liksom skriker SVT för att ni ska stå ut i konkurrensen, säger Zlata.

Fika från syd till nord

Besöket i Påskallavik var ett av flera hundra som gjorts runtom i hela landet där anställda på olika redaktioner inom SVT bjudit olika grupper på fika och pratat kring nyhetsvanor och vad man vill se i SVT. I Småland har vi tidigare besökt Hultsfred och Virserum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#fikamedSVT

Mer i ämnet