Urologen Jonas Richtoff i Ljungby tror att bettskenan kan påverka könet. Foto: SVT

”Plast i bettskena kan påverka sexlusten”

Uppdaterad
Publicerad

Många roades av nyheten att en man i Småland anmält att hans bettskena minskat storleken på hans penis. Urologen Jonas Richtoff menar att det kan ligga något i mannens farhågor.

– Första tanken var förstås att det var helt obegripligt att en bettskena skulle påverka potens och längden på snoppen, men vid eftertanke så kan det ändå finnas saker som påverkar, säger Jonas Richtoff, urolog på lasarettet i Ljungby.

SVT Nyheter Småland har tidigare skrivit om mannen som anmält vad en bettskena gjort med hans könsorgan.

Forskning på krokodiler

Att ämnen på vissa plaster kan påverka reproduktionsförmåga och hormonnivåer är känt sedan tidigare. Jonas Richtoff har tittat på en amerikansk studie på krokodiler, som han menar beskriver den reaktion som mannen med bettskenan beskrivit.

– Man tittade i sjöar som var kontaminerade med plaster och pesticider och så mätte man längden på krokodilernas penis. När man tittade i de sjöar som inte var kontaminerade så såg man att de hade en längre penis där, säger han.

Vad är det i bettskenan som kan ha gett den här reaktionen?

– Antingen kan det vara själva materialet som den är gjord av och i det här fallet verkar det som att de lagt ett slags klister på bettskenan som kan ha utlöst att ett ämne gått ut i blodet eller att man sväljer det.

Kemikalieinspektionen: ”Låter inte sannolikt”

På Kemikalieinspektionen är man däremot skeptisk till att giftiga ämnen i plaster, som exempelvis ftalater, skulle kunna påverka en vuxen person under en så kort använding. Mannen i Småland hade endast använt bettskenan under tio månader.

– Jag har svårt att tänka mig att det finns halter av ftalater som är så höga att man skulle kunna få de effekterna på en vuxen individ. Det låter inte sannolikt utefter den forskning som vi har på området, säger Ing-Marie Olsson Ressner, enhetschef på Kemikalieinspektionen.

Viktigt att ta oro på allvar

Trots att forskningen inte ännu kunnat påvisa några större effekter på vuxna personer är det viktigt att ta patienters oro på allvar, säger Jonas Richtoff, urolog i Ljungby.

Det är modigt av en patient att anmäla det här, det måste ha varit väldigt generande för honom. Då får man ta det på allvar och fundera på om det verkligen kan vara så. Det finns som sagt studier som pekar på det här, även om det ännu inte är belagt.

De som är känsligast för att utsättas för ftalater i plaster och kan skadas mest är barn i fosterstadiet eller under utveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.