Västerviks kommun vill förbjuda cirkusar med vilda djur

Publicerad

Västerviks kommun vill inte upplåta mark till cirkusar med vilda djur. Saken har överklagats, men Västerviks kommun står på sig.

I Höstas fattade kommunfullmäktige i Västerviks kommun beslut att inte upplåta mark till cirkusar som har vilda djur. I sin motion hade kommunen bland annat nämnt sjölejon. Men enligt djurskyddsförordningen så får sjölejon visas på cirkusar. Kommunfullmäktiges beslut saknar alltså laglig grund.

– Motionen tar upp att vi ska förbjuda vilda djur på cirkusen, men vi hade också skrivit med sjölejon. Men tydligen ingår inte sjölejon i detta, säger Tomas Kronståhl kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen står på sig

Ärendet om förbud att upplåta mark till cirkusar har överklagats men Västerviks kommun fortsätter att driva saken.

– Nu ska vi skriva om och ta bort sjölejonen och stå på oss att vi inte vill ha sådana cirkusar på plats. Det är ett ställningstagande för djurens rätt, vi värnar de vilda djuren och tycker det är onödigt att använda dem i ett sådant syfte, säger Tomas Kronståhl.

Nu är det upp till förvaltningsrätten att ta ställning till om kommunen kan förbjuda cirkusar att vistas på deras mark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.