Foto: SVT

105 miljoner satsas – hittills har tre fått jobb

Uppdaterad
Publicerad

1.000 nyanlända och långtidsarbetslösa ska få jobb när över 100 miljoner kronor satsas på kommunens arbetsmarknadsprojekt MAP2020. Men det första halvåret har bara tre gått vidare till jobb utan stöd.

I fjol lanserades MAP2020 – ett nytt arbetsmarknadsprojekt värt 105 miljoner kronor som till hälften finansieras av Södertälje kommun och till hälften av EU-medel.

Målet är högt satt, över 1.000 nyanlända och andra långtidsarbetslösa ska delta i projektet och minst trettio procent ska få jobb eller annan sysselsättning, fram till mitten av år 2019.

Tre har fått jobb

Men sedan starten för sju månader sedan har bara tre av totalt 130 personer fått jobb utan stöd och ytterligare 17 med olika former av stöd från Arbetsförmedlingen.

– Oftast är det språket som är ett hinder. Ett annat hinder är att övertyga arbetsgivare om att det är riskfritt att anställa personer med en svenska som behöver utvecklas. Det kommer de lära sig på arbetsplatsen, säger Kari Eklund, projektledare för en av tre inriktningar, teknisk service och industriell produktion.

Ensamstående och arbetslös

En av hans deltagare är den ensamstående trebarnsmamman Kady Kodia. Hon hade länge jobbat som frisör när hon blev långtidsarbetslös. Och med småbarn hemma kände hon att det var svårt att få en arbetsgivare att anställa henne-

– Det var verkligen det svåraste jag varit med om, man känner sig hopplös. Jag vet att jag har mina kunskaper, jag vet att jag kan och har lätt för att lära mig. Men ändå känner man att det här kommer inte funka, säger hon.

Fick praktik först

Kady Kodia gick med i MAP2020 när det drog igång i mars i år. Och efter en kort tids coachning så skickades hon ut på praktik på en bilrekond-firma där hon tvättar bilar.

När Kalle Åmark, delägare på företaget, blev tillfrågad om att ta emot praktikanter så tyckte han det var ett bra tillfälle att få testa ny personal.

Så det var inte bara ett sätt att få billig arbetskraft?

– Nej, det är ett sätt att få arbetskraft som är bra. Vi provar ju personerna innan vi ser till att de får stanna kvar hos oss, säger han.

– Vi betalar ju också för dem, även om vi får en del av det tillbaka.

Hög arbetslöshet trots många insatser

Södertälje, som i flera år brottats med landets högsta arbetslöshet, hoppas att MAP2020 ska få ner siffrorna. Den här gången säger man att man mer ska utgå från arbetsmarknadens behov. En nyhet är också att även språkpedagoger är med och stöttar i svenska språket.

De senaste tio åren har Södertälje kommun deltagit i ett 30-tal arbetsmarknadsprojekt. Vad får er att tro att ni kommer att lyckas bättre den här gången?

– Jag har inte varit med tidigare men nu jobbar vi på ett sätt som är mer arbetsplatslikt. Vi handledare finns tillhands, stöttar, coachar och matchar inte bara vid ett tillfälle utan dagligen, säger Kari Eklund på Södertälje kommun.

– Då ser man också att det finns en möjlighet att lyckas på både lång och kort sikt.

”Nu kan jag andas”

För Kady Kodia tog det inte lång tid innan hennes praktiktjänst gjordes om till en ettårig anställning med stöd från Arbetsförmedlingen.

– Jag tänkte: nu kan jag andas. Det var verkligen en jätteskön känsla, säger hon, tystnar en stund innan hon tillägger:

– Även om det inte alltid är lätt så peppar jag mig själv. Varje dag jag vaknar så vet jag att jag ska till jobbet, jag ska försörja mig. Jag sliter hellre ihjäl mig på jobbet än att ligga hemma och leva på försörjningsstöd, säger hon och hoppas att jobbet så småningom blir en tillsvidaretjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.