Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I chattkonversationer får 16-åringarna instruktioner om ett beställningsmord. Nu har flera av dem dömts för bland annat mordförsök i Salem. Foto: SVT

16-åring döms för mordförsök i Salem

Uppdaterad
Publicerad

Den 16-åring som stod åtalad för skjutningen i ett radhusområde i Salem döms nu för mordförsök. De var i mitten av mars som två män fick allvarliga skador och fördes till sjukhus.

Det var runt midnatt den 14 mars som skjutningen inträffade. Polisen misstänker att 16-åringen ska ha tagit sig in i bostaden och avlossat flera skott mot männen.

Enligt förundersökningen ska han ha fått i uppdrag från Rawa Majid, ledaren för Foxtrot-nätverket, att utföra ett beställningsmord. De tilltänkta måltavlorna i Salem är släktingar till personer från ett rivaliserande nätverk.

Våldsspiralen i Södertälje

Förutom 16-åringen åtalades även en 40-åring för inblandning i mordförsöket. Han ska bland annat hjälpt till med skjuts och gömställe efter skottlossningen. Han döms för grovt skyddande av brottsling och narkotikabrott. 40-åringen döms till fängelse i två år.

Domaren: ”Hänsynslösa mordförsök”

16-åringen, som kommer från Dalarna, döms nu sammanlagt för tre mordförsök, förberedelse till mord, människorov och grovt vapenbrott. Han döms till sluten ungdomsvård i fyra år.

”Det är mycket allvarlig brottslighet som 16-åringen gjort sig skyldig till. Endast de två hänsynslösa mordförsöken i radhuset i Salem har ett straffvärde på livstids fängelse för en vuxen person. Därför har 16-åringen fått ungdomsvård i fyra år som är det strängaste straff en 16-åring kan få”, säger rättens ordförande domaren Kian Amraée i ett pressmeddelande.

16-åringen själv har tidigare nekat till brott.

Flera ungdomar döms

16-åringen var även tillsammans med andra ungdomar åtalad för kidnappning och mordförsök i Haninge. Det ska ha inträffat ungefär en månad efter skottlossning i Salem.

I utredningen framgår det bland annat att ungdomarna ska ha anmält intresse för att få morduppdrag och efterfrågat att få skjuta andra, bland annat genom chattkonversationen som fungerat som bevisunderlag.

Nu döms sammanlagt tre 16-åringar för bland annat försök till mord och människorov avseende olika skjutningar i Haninge, Salem och Gubbängen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet