2-åringen var ensam 20 minuter enligt en skrivelse till kommunen. Foto: TT/Arkiv

2-åring glömdes kvar efter förskoleutflykt

Uppdaterad
Publicerad

En tvååring blev kvarglömd efter en stökig utflykt med förskolan tidigare i höstas.

Förskolan Maria Nyckelpiga i Järna var på utflykt med 19 barn och fyra vuxna ur den ordinarie personalstyrkan, och situationen var rörig enligt en skrivelse till kommunen från förskolan.

Enligt skrivelsen hade det snöat när förskolan skulle på utflykt, barnen var uppspelta och det blev svårt att få barnen att stå på led. Det var endast en av pedagogerna som räknade barnen vid tillfället.

När gruppen kom tillbaka till skolan upptäcktes det att ett av barnen hade försvunnit. Personalen letade då igenom lokalerna, men när barnet inte fanns där sprang personalen tillbaka till utflyktsplatsen och hittade då barnet som var tillsammans med en kvinna som var bekant med personalen.

Händelsen inträffade tidigare i höstas och har anmälts till kommunen via telefon, men det är oklart vem det är som ringt in.

Ensam 20 minuter

Det tog en halvtimme för personalen att återfinna barnet som totalt sett ska ha varit ensamt i cirka 20 minuter innan kvinnan hittade barnet. Kvinnan uppger att barnet grät tyst när hon hittade hen, men att barnet ska ha varit varmt och snabbt blivit lugn.

Men enligt anmälaren ska barnet hittats gråtandes och liggandes på mage.

Skolan, som är en fristående förskola, skriver i ett svar till kommunen att tidsspannet är oacceptabelt med tanke på barnets ålder.

Föräldrarna ska ha underrättats efter cirka en och en halv timme, och andra föräldrar ska också ha fått information om händelsen.

Personal avskedades

I skrivelsen till kommunen konstaterar förskolan att rutinerna har brustit. Och enligt förskolechefen Tina Papke har åtgärder vidtagits sedan dess.

– Allt är utrett och åtgärder är vidtagna. Vi har bytt ut personalen på avdelningen, säger hon.

En del ur personalen ska ha flyttats till andra avdelningar och andra har sagts upp säger Tina Pepke, men hon vill inte kommentera om uppsägningarna har med den här händelsen att göra.

En av de vidtagna åtgärderna är att alla utflykter har ställts in tills vidare.

– Jag kan inte säga när de kommer att tas upp igen, säger Tina Papke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.