Mamman till den kvarglömda 2-åringen blev chockad av händelsen. Foto: TT/ARKIV

”Min första reaktion var chock”

Uppdaterad
Publicerad

Mamman till den kvarglömda 2-åringen ifrågasätter bland annat förskolans sätt att informera henne om händelsen, det skriver hon till kommunen.

Igår rapporterade SVT Nyheter Södertälje om att ett 2-årigt barn glömdes kvar efter en förskoleutflykt med totalt 19 barn och fyra pedagoger. Enligt förskolan, Maria Nyckelpiga i Järna, hittades barnet av en bekant till personalen och barnet hade då varit ensamt i uppskattningsvis 20 minuter.

Men förskolans redogörelse för vad som hände, samt den information som gavs till föräldrarna, ifrågasätts av 2-åringens mamma i en skrivelse till kommunen.  

Rörig information

– Min första reaktion var chock, säger mamman till SVT Nyheter Södertälje, och hänvisar sedan till det hon skrivit till kommunen och godkänner publicering.

Enligt mamman har informationen från förskolan varit rörig och hon ska ha fått olika uppgifter om händelsen allt eftersom hon bad om mer information. Uppgifter om när och var barnet tappades bort förändrades, även uppgifter om hur lång tid barnet varit försvunnet ändrades från 15 till 20 minuter när mamman ställde fler frågor. Hon menar också att förskolan ändrade informationen om barnets tillstånd när hen hittades när mamman ville kontakta kvinnan som hittade barnet.

Hon ifrågasätter också beslutet att ge barnet mat och lägga hen för vila innan föräldrarna kontaktades, och upplever att det tog för lång tid innan föräldrarna fick information.

Mamman upplever att det har varit rörigt på avdelningen under hösten och vill att barnet ska byta avdelning.

”Det var mindre justeringar”

– Jag förstår att man är upprörd över att detta har hänt ens barn, och jag kan också förstå att det upplevdes som lite rörigt. Men jag ville hålla kontakten och vara öppen under utredningen och då framkom det ny information. Det var mindre justeringar i informationen, inga stora väsentliga ändringar, säger Tina Papke, förskolechef.

Utflykter ställs in

En av åtgärderna som förskolan har vidtagit är att ställa in alla kommande utflykter, med möjligt undantag för de allra äldsta barnen. Men mamman skriver att förskolan borde kunna tillhandahålla utflykter för de minsta och ”att dra in dem helt och hållet borde anses vara åldersdiskriminerande”.   

– Det får man nog ta, det är en säkerhetsåtgärd. Nu ska de nya pedagogerna lära känna barnen så att det ska bli tryggt nästa gång de ska göra en utflykt. Men vi har en stor naturgård, så barnen lider inte, säger Tina Papke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.