Det var under en utflykt i ett närliggande naturreservat som en tvååring glömdes kvar, det upptäcktes först när gruppen var tillbaka på förskolan. Foto: TT/SVT

Tvååring glömdes kvar på utflykt – nu avslutas ärendet

Uppdaterad
Publicerad

Nu avslutar kommunen ärendet gällande den förskola som glömde kvar ett tvåårigt barn efter en utflykt i höstas.

Det var i höstas som förskolan Maria Nyckelpiga i Järna var på utflykt med 19 barn och fyra vuxna ur den ordinarie personalstyrkan. Enligt en skrivelse till kommunen från förskolan var situationen rörig bland annat eftersom barnen var exalterade över att det låg snö på marken.

Ensamt 20 minuter

När gruppen kom tillbaka till skolan upptäcktes det att ett av barnen hade försvunnit. Personalen letade då igenom lokalerna, men när barnet inte fanns där sprang personalen tillbaka till utflyktsplatsen och hittade då barnet som var tillsammans med en kvinna som var bekant med personalen. Barnet hade då varit ensamt i cirka 20 minuter.

Mamman till det kvarglömda barnet beskrev situationen som chockartad till SVT Nyheter Södertälje.

Ärendet avslutas

Skolan fick kort efter att händelsen anmäldes kritik av kommunen som har ansvaret för tillsynen av fristående förskolor. Kommunen har utrett händelsen och följt upp förskolans åtgärder under vintern och slår nu fast att ärendet kan avslutas.

”Förskolan har sett över och reviderat riktlinjer samt inrättat rutiner för att säkerställa att all personal har kännedom om gällande regler för utflykt och krishantering” skriver kommunens utredare bland annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.