Foto: SVT

Assyriska och Syrianska kan missa hundratusentals kronor

Uppdaterad
Publicerad

Elitklubbarna Assyriska och Syrianska kan komma att få minskade bidrag. Orsaken är bland annat att de inte ordnat spontanfotboll sent på kvällen som de lovat. Men klubbarna är kritiska och menar att minskade bidrag kan få förödande konsekvenser.

När Assyriska och Syrianska tecknade avtal med kommunen om att få en miljon kronor i verksamhetsbidrag, så gick klubbarna med på att uppfylla ett antal kriterier, bland annat att bedriva verksamhet för tjejer. Men nu när kommunen summerar insatserna har bägge klubbarna brustit på ett antal punkter.

Kan få sänkt bidrag

Tjänstemännen på kultur- och fritidskontoret föreslår att klubbarna får ett avdrag på 100 000 kronor på sitt verksamhetsbidrag – något som kultur- och fritidsnämnden skulle klubba igenom på torsdagen.

Men nu har röster höjts från bägge fotbollsklubbar och efter ett gemensamt möte med kommunen beslutade nämnden att skjuta på beslutet till nästa månadsmöte.

”Självklart ska avtalet följas”

Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Anna Bohman Enmalm (S) säger till SVT att hon vill ha in mer information från klubbarna innan beslut fattas i frågan.

– Jag vill höra mer vad klubbarna har att säga och hur de ska åtgärda detta. Men självklart ska klubbarna följa avtalet, säger hon.

Ett av kraven som både Assyriska och Syrianska gått med på var att ha så kallad spontanfotboll två kvällar i månaden mellan klockan 22 och 01. Men det har inte klubbarna uppfyllt till hundra procent.

– Vi har haft spontanfotboll, men inte de tiderna som kommunen vill, säger Syrianskas ordförande, Fikri Halef.

Varför inte?

– Vi har inte haft folk som kan hålla i det så sent på kvällarna och är det folk som vill göra det så vill de ha betalt. Jag tycker det är helt fel av kommunen att ställa sådana krav, säger han.

Är självkritisk

Assyriskas ordförande, Sargon Demirdag, är besviken på det liggande förslaget men är delvis även självkritisk.

– Det är olyckligt att de vill göra detta med tanke på vad vi och Syrianska gör för Södertäljes ungdomar. Även om vi inte har uppfyllt kravet på just spontanfotboll.

Obetalda skulder

Båda klubbarna har i dagsläget hundratusentals kronor i obetalda skulder till kommunen för obetalda planhyror vilket redan resulterat i uteblivna bidragutbetalningar. Assyriska, som var nära att förlora elitlicensen i somras pågrund av ekonomiska svårigheter, är skyldiga kommunen över 615 000 kronor för planhyror.

Men klubben hoppas på en andra chans.

– Det är ingen hemlighet att Assyriska haft det tufft ekonomiskt och kommer ha det tufft ekonomiskt, säger Sargon Demirdag.

”Förödande”

Hur hårt slår en bidragssänkning på 100 000 kronor?

– I det här läget är det förödande. Vi sitter ständigt med likviditetsproblem. Att den partnern vi borde ha bäst samarbete med bestraffar klubbarna på detta sätt är olyckligt, säger han och tillägger:

– Istället för att stirra sig blinda på några punkter i avtalet tycker jag man ska se till helheten, vilken stor insats vi gör för ungdomarna.

900 000 kronor kvarstår

Men ni har ju gått med på avtalet för att få pengarna, är det inte konstigt att i efterhand säga att man ska se på helheten?

– Vi flaggade redan när avtalet skrevs om att det kommer vara svårt att uppfylla alla kriterierna på det sättet kommunen vill – och nu ser vi konsekvenserna av det, säger Assyriskas ordförande.

Om tjänstemännens förslag går igenom får klubbarna bara 900.000 kronor var i verksamhetsbidrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.