Dom mot sexåtalad tränare

Uppdaterad
Publicerad

Han var tränare i sporten de utövade och deras framgångar var beroende av hans insatser. Men mannen var enligt åtalet intresserad av mer än träning, han ville utnyttja barnen sexuellt. I dag faller domen.

Redan 2007 fälldes idrottsledaren för liknande brott. En flicka som i sjätte klass börjat träna för mannen berättade att de haft en sexuell relation. Allt ska ha börjat när hon som 13-åring delade hotellrum med den nu 50-årige mannen under ett träningsläger.

Mot sitt nekande dömdes han då för sexuellt utnyttjande av underårig.

Idrottsledare dömd för våldtäkter

Våldtäkt mot barn

Samma typ av handlingar är den här gången rubricerade som våldtäkt mot barn.

Under drygt ett års tid, mars 2013 – juli 2014, ska mannen enligt åtalet ha haft upprepade samlag med en flicka som han tränade. Hon var 13 år när det började.

– Det har inte skett något tvång. Våldtäkten ligger i att man inte kan samtycka till sexuella handlingar med en vuxen när man är under 15, säger åklagaren Josefina Yalo.

Handlingarna ska ha fortsatt sedan flickan fyllt 15 men rubriceras då som sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Mannen var inte bara flickans tränare, han ägde dessutom klubben där hon tränade och hans insatser var avgörande för hennes utveckling i sporten.

Mannen förnekar allt

Enligt åtalet ska mannen ha begått brott mot ytterligare två flickor. En flicka under 18 år förmåddes att klä av sig och filmades i smyg under förevändning att det rörde sig om idrottsmassage. Vid ett annat tillfälle ska han ha rört vid hennes underliv under påstådd idrottsmassage.

En tredje flicka, under 15 år, ska vid tre tillfällen ha utsatts för handlingar som åklagaren rubricerat som sexuellt ofredande.

När det gäller de grövsta åtalspunkterna lutar sig Josefina Yalo bland annat mot ”en ganska omfattande skriftlig bevisning”, exempelvis chattar och sms. Men om de styrker att mannen haft en sexuell relation med flickan är en tolkningsfråga.

– Jag anser det men han menar att man kan tolka det på annat sätt. Han säger att det här rör sig om en tjej som haft ett intresse i honom som han försökt att hantera, säger Josefina Yalo.

Mannen förnekar samtliga brott och erkänner inga sexuella handlingar med någon av flickorna.

Fakta: Åtalspunkterna

1. Våldtäkt mot barn: mannen ska under drygt ett års tid ha haft upprepade samlag med ett barn som var 13-14 år.

2. Sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning: samma handlingar som ovan fortsatte, nu med skillnaden att flickan fyllt 15 år.

3. Utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott: mannen lurade en flicka under 18 år att klä av sig under förevändning att det var idrottsmassage och filmade henne.

4. Sexuellt ofredande: flickan utsattes åter för en liknande situation och tränaren vidrörde hennes underliv.

Ytterligare tre åtalspunkter gäller sexuellt ofredande av en tredje flicka som bland annat som 13-åring olovligen fotograferades in i byxbenet under träning.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsledare dömd för våldtäkter

Mer i ämnet