Efter ännu en attack – älgen ska avlivas

Uppdaterad
Publicerad

Polisen larmades vid 13-tiden till Södertälje där en man hade blivit jagad av en älg. Och efter en rad älgattacker säger nu polisen att älgen kommer att avlivas.

I torsdags sparkades en kvinna i huvudet och i bröstkorgen av en älg i Tallhöjden och i går fick polisen in ett larmsamtal om att tre älgar rörde sig i samma område. Och idag var det dags igen.

Vid 13-tiden larmades polisen till Södertälje efter att en man blivit jagad av en älg på Stenbergavägen.

Aggressiva älgen i Södertälje

– Han fick löpa hemåt. Då ställde sig älgen bakom hans hus och han ringde till oss, säger Albin Näverberg, polisens presstalesperson.

Älgen ska avlivas

Polisens vakthavande befäl gjorde därefter bedömningen att älgen ska skjutas.

– Det är en älgko med kalvar och det verkar som att det är hon som ligger bakom allt bekymmer den senaste tiden. Vi skickade ju dit en patrull i dag som skulle försöka hålla djuret under uppsikt så att de kunde leda viltvårdaren dit, säger Albin Näverberg.

”Vågar sig inte ut”

Men polisen fick aldrig korn på älgen och kalvarna eftersom de hade sprungit till skogs. Albin Näverberg bekräftar dock att älgen nu kommer att skjutas när man får korn på det nästa gång.

– Det måste ju tas ett nytt beslut nästa gång det händer någonting så det är ju ingen frijakt på älgen. Man måste ju veta att det är rätt älg.

Men älgen kommer att avlivas?

– Ja, det har ju varit flera incidenter och det går ju inte att folk inte vågar ta sig ut, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aggressiva älgen i Södertälje

Mer i ämnet