Älgen avlivades i ett villaområde. Foto: Privat

Efter flera attacker – aggressiva älgen skjuten

Uppdaterad
Publicerad

Den älgko som har attackerat flera människor och djur i Södertälje har skjutits till döds av viltvårdare.

Älgen och hennes kalvar sköts under söndagen i ett villaområde i närheten av Ritorp. Det var polis på plats som fattade beslutet att avliva den aggressiva älgkon eftersom den ansågs vara en fara för allmänheten. Många boende i området var lättade.

– Allmänheten vi träffade igår jublade av glädje när de fick veta att vi hade skjutit älgen, säger Tomas Runnqvist som är Viltvårdare i Södertälje kommun.

Aggressiva älgen i Södertälje

”Hon vek öronen bakåt”

Tomas Runnqvist berättar att de först sköt älgens kalvar, eftersom det är det etiskt riktiga sättet. Älgkon visade sedan ett mycket ovanligt beteende när de skulle avliva henne.

– Normalt sett så flyr en älg så fort de känner vittring. Vi var 15 meter från henne och stod till och med och pratade. Så fort jag gick närmare så vek hon öronen bakåt, det är ett tydligt tecken på aggressivitet, säger Tomas Runnqvist.

Totalt har fyra enskilda händelser inträffat då en älg gått till attack. Åtminstone tre av dem har inträffat på den östra siden av stan. Foto: SVT

Säker på att det är rätt älgko

SVT Nyheter Södertälje har under den senaste tiden rapporterat om att både människor och djur har attackerats av en älgko, som har två kalvar med sig. Totalt handlar det om fyra enskilda händelser i Södertäljeområdet. Senast i förra veckan sparkades en kvinna i huvudet och i bröstkorgen av älgen.

Tomas Runnqvist är helt säker på att det är rätt älgko som nu har avlivats.

– Vi haft problem med den här kon i fyra års tid, normala djur beter sig inte såhär överhuvudtaget, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aggressiva älgen i Södertälje

Mer i ämnet