Elin attackerades av skräckälgen

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan sparkade en aggressiv älgko en kvinna i Brunnsäng. Nu berättar en granne om älgen som sätter skräck i området.

Det var i tisdags som en kvinna fick sin arm blåslagen av älgkon, men det är fler som attackerats av älgen. Elin Jonsson bor i Viksberg och i somras tog sig älgen in över hennes staket och kom rusande mot henne, när hon skulle åka till jobbet.

– Jag blev rädd och kastade mig in i baksätet. Älgen satte då bilen i gungning. Jag lyckas starta bilen och ta mig därifrån helskinnad, säger hon.

Aggressiva älgen i Södertälje

Vad tänker du om att den har attackerat ytterligare en kvinna, som faktiskt blev skadad?

– Det var väntat, men det är tråkigt att något sådant ska behöva hända.

Elin Jonsson är frustrerad och har försökt att få hjälp i två års tid, av kommunen, länsstyrelsen och polisen. Efter förra veckans händelse skickades kommunens viltvårdare ut. Hade de stött på älgen är det polisens länsvakthavande som tar beslut om älgen ska få skjutas eller inte.

Varför har man inte bara beslutat att skjuta älgen?

– Det är svårt för att det finns risker med att skjuta en älg i ett tätbebyggt område. Man måste veta att kulan inte far någon annanstans efter att man har skjutit älgen, säger polisinspektör Peter Lindberg.

Det är många som fått påhälsning av älgen och den brukar gå in i trädgårdar och äta äpplen. Elin Jonsson berättar att den har attackerat hennes hundar och haft ner staketet, som sattes upp för att hålla älgen utanför tomten.

– Älgen har ett onaturligt beteende och när den går till attack mot människor har man egentligen inte så mycket att välja på, säger Peter Lindberg.

Älgen har rivit ner staketet Foto: Maria Makar/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aggressiva älgen i Södertälje

Mer i ämnet