Rosenborgskolan till vänster. Foto: SVT/TT

Efter falska terrorlarmet: ”Kommer inte hända igen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter terrorlarmet som hamnade på fel skola har det vidtagits åtgärder för att en liknande situation inte ska kunna uppstå igen.

I går skulle Täljegymnasiets krisgrupp genomföra en terrorövning, men istället gick larmsamtalet fel och hamnade hos en lärare på Rosenborgskolan, som larmade polisen. Medan polisen genomsökte lokalerna hölls alla elever inlåsta i klassrummen i en dryg timme.

– Det är beklagligt och det blev fel när personen i fråga skulle slå telefonsamtalet. Det var den mänskliga faktorn helt enkelt, säger Per Tegel, Södertälje kommuns säkerhetschef.

Berömmer skolans agerande

Han menar att ansvariga på Rosenborgskolan agerade helt enligt gällande rutiner.

– De skötte sig utmärkt och det fungerade föredömligt.

Varför är det rätt att låsa in elever vid en sådan här händelse?

– Det finns olika handlingsplaner vid olika typer av scenarier. Ett kan vara att låsa in eleverna, ett annat att utrymma. Men det är lönlöst att spekulera i.

Vad fick det här för konsekvenser?

– Det var alldeles säkert några som fick stresspåslag och kanske mår dåligt. Men det är svårt att säga bara en dag efter, skolan erbjuder stöd för de som behöver.

Inga riktiga nummer

I år har det genomförts en rad sådana här övningar på skolorna i kommunen, men vid nästa övning kommer den som ska få larmsamtalet ha tillgång till en särskild telefon.

– Vi ska inte använda några riktiga nummer framöver. Det här ska inte kunna hända igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.