Idrottsledare åtalad för våldtäkt mot barn

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds rättegången där en idrottsledare i Södertälje står åtalad för att sexuellt ha utnyttjat och ofredat tre minderåriga tjejer. 

Åklagaren menar att det är extra anmärkningsvärt då flickorna var i en beroendeställning. 

Händelserna, som nu resulterat i sju åtalspunkter, bland annat våldtäkt mot barn, har i huvudsak ägt rum under de senaste två åren.

Enligt åtalet ska övergreppen ha skett i samband med träning och under resor där flickorna varit med. Idrottsledare ska ha initierat sexuellt umgänge med en tjej som han tränat, hon var vid tillfället 13 år. 

Idrottsledare dömd för våldtäkter

”Speciellt ärende”

Han ska också ha fotograferat och ofredat två andra minderåriga tjejer i idrottsklubben.

– Det är ett speciellt ärende på det sättet att det funnits den här starka relationen mellan den den tilltalade och målsägande, eftersom de varit hans elever och tränat i hans klubb, säger åklagaren Josefina Yalo.  

Flickan, som också polisanmälde honom, beskriver att hon vid ett stort antal tillfällen tvingats till sexuellt umgänge med ledaren.

Efter anmälan valde de två andra unga kvinnorna att berätta om sina upplevelser.

Tidigare dömd

Idrottsledaren dömdes 2007, mot sitt nekande, för sexuellt utnyttjande av underårig. Även inför dagens rättegång nekar han till brott. ”Det som påstås är felaktigt”, uppger mannen via sin advokat Lars Engstrand. Han vill på grund av sekretess inte kommentera målet ytterligare.

– Vi har valt att gå till åtal eftersom i vi tycker det finns tillräckligt med bevisning för att han ska fällas, säger Josefina Yalo.,  

Domen väntas komma tidigast om två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsledare dömd för våldtäkter

Mer i ämnet