Grönkål och Stockholms kocken Fredirk Johnsson Foto: Erik Olsson

Kocken tipsar – så tillagar du den snabbaste och bästa grönkålsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Juletid och julbord. Stockholmskocken Fredrik Johnsson passar på att tipsa om en snabblagad och god grönkålssallad.

Grönkålen är en av de nyttigaste grönsakerna på planeten. Fredrik Johnsson, som är kock på restaurang Volt i Stockholm, beställer sin grönkål från Södertälje.

Han delar även med sig ett av sina recept på den bästa och lättlagade grönkålsrätten.

Receptet till grönkålssallad med valnötter:

Skölj grönkålen och låt den rinna av.

Ta 1/5 av grönkålsbladen och blanda med lite rapsolja och salt, rosta i ugnen på varmluft ca 150 grader tills de blir krispiga, ca 10-15 min, (passa på så de inte blir för mörka) gärna med ugnsluckan lite på glänt för att släppa ut ånga.

Blanchera resterande grönkål, gärna späda toppskott, i saltat vatten och kyl sedan ner.

Blanda den blancherade grönkålen med en vinigrett på äppelcidervinäger,

rapsolja, honung, salt och svartpeppar.

Toppa den uppblandade grönkålen med honungsrostade valnötter, rostad

grönkål och klyftor av söta vinter äpplen.

Fem fakta om grönkål

Grönkålen innehåller mer kalcium än mjölk. Bra tips för de som är laktosintoleranta.

Grönkålen är en av de köksväxter som odlats längst i norden.

Grönkålen är en av de mest hälsosamma grönsakerna, rik på vitaminer, järn, kalcium och antioxidanter.

I de egyptiska pyramiderna har man gjort fynd som pekar på att grönkålen var en grönsak som man redan då uppskattade för dess näringsvärde. Man använde den också som dekoration.

Grönkålen kan stå kvar ute fast det blir snö och frost, den anses bli mildare i smaken efter några frostnätter.

Källor: livsmedelsverket.se, mittkök.se och alltommat.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.