Grönkålen är en av de nyttigaste grönsakerna på planeten. Fredrik Johnsson, som är kock på restaurang Volt i Stockholm, beställer sin grönkål från Södertälje.
Han delar även med sig ett av sina recept på den bästa och lättlagade grönkålsrätten.
Receptet till grönkålssallad med valnötter:
Skölj grönkålen och låt den rinna av.
Ta 1/5 av grönkålsbladen och blanda med lite rapsolja och salt, rosta i ugnen på varmluft ca 150 grader tills de blir krispiga, ca 10-15 min, (passa på så de inte blir för mörka) gärna med ugnsluckan lite på glänt för att släppa ut ånga.
Blanchera resterande grönkål, gärna späda toppskott, i saltat vatten och kyl sedan ner.
Blanda den blancherade grönkålen med en vinigrett på äppelcidervinäger,
rapsolja, honung, salt och svartpeppar.
Toppa den uppblandade grönkålen med honungsrostade valnötter, rostad
grönkål och klyftor av söta vinter äpplen.