• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: SVT

Massi Fritz: ”Heder är det avgörande motivet”

Uppdaterad
Publicerad

Två män dömdes för det brutala dubbelmordet i Västergård. En av de dömda var gift med kvinnan som mördades. Advokaten Elisabeth Massi Fritz tycker åklagaren missat huvudmotivet. – Det står inte ett ord om heder i domen, säger hon.

När frun lämnade honom för en annan hotade han att döda henne och den nye mannen. Kvällen den 23 januari hittades de båda döda i en bostad i Västergård i Södertälje. I torsdags dömdes mannen till livstids fängelse samt utvisning.

Advokaten Elisabeth Massi Fritz, som specialiserat sig på hedersbrott, tycker att dubbelmordet är ett solklart fall av hedersmord.

Dubbelmordet i Västergård

– När jag läser domen så kan jag se direkt att heder är det avgörande motivet. Om han inte hade mördat henne så hade hon vanhedrat hans rykte, säger hon.

”Förvånande”

Att åklagaren inte ens lyft frågan om hedersmotiv är förvånande, förklarar Elisabeth Massi Fritz.

– I den här domen nämns inte ett ord om heder. Däremot kan man utläsa från vittnesförhör att det finns heder med i bilden. Jag tror att åklagaren hade kunnat visa på en bättre motivbild om han hade kunnat visa på att det finns ett hedermotiv också.

Åklagaren lyckades dock få de flesta av pusselbitarna på plats. Den 28-årige mannen dömdes för mord. En andra åtalad man dömdes för medhjälp till mord. 

– Den här domen kommer med all säkerhet att överklagas och jag utgår från att det här blir ett mål för hovrätten att pröva, säger Elisabeth Massi Fritz. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Västergård

Mer i ämnet