Lennart Kalderén (M), kommunstyrelsens ordförande i Salem, tycker det är oacceptabelt att SD inte har deltagit i budgetdebatten. Foto: TT/SVT

”SD i Salem följer inte sin demokratiska uppgift”

Uppdaterad
Publicerad

Även Sverigedemokraterna i Salems kommun får nu kritik för att de valde att stå helt utanför årets budgetdebatt.

I måndags berättade SVT Nyheter att SD i Södertälje kritiserades för att inte ha ett komplett budgetförslag. Nu framkommer det att SD i Salem inte hade någon budget alls och dessutom valde att inte delta i budgetbeslutet.

Lennart Kalderén (M), kommunstyrelsens ordförande i Salem, tycker det är oacceptabelt.

– Vi hade en debatt i cirka 2,5 timmar och SD:s gruppledare gick upp som sista talare och sa kort att de inte deltar i budgetbeslutet, säger han.

Se när Lars-Göran Holmsten, gruppledare i SD i Salem, går upp i talarstolen och meddelar att de inte deltar i budgetbeslutet, här.

Fåordig

SVT Nyheter har sökt SD:s representanter i Salem. Gabriel Ursescu som är en av två ordinarieledamöter vill inte uttala sig och hänvisar till att han varit borta från politiken i ett par månader. Hans ersättare Ann-Christin Skantz som var på plats under budgetmötet, var fåordig.

– Jag är bara ersättare, jag tycker du ska prata med vår gruppledare. Men det stämmer att vi inte hade en egen budget, säger hon.

”Tror kan smita undan”

Gruppledaren Lars-Göran Holmsten har SVT Nyheter sökt utan resultat.

Lennart Kalderén:

– De följer inte sin demokratiska uppgift som de har blivit invalda för, budgeten är det viktigaste beslutet som tas varje år. Att de inte har en uppfattning om budgetsatsningar innebär att de i förlängningen inte har en uppfattning om Salem kommuns verksamhet. De tror de bara kan smita undan, säger han.

Kalderén berättar att partiet under förra mandatperioden inte deltog på något fullmäktigemöte alls.

– Men partistödet på flera 10.000-talskronor per år tog de ut. Det är en sorglig hantering av skattebetalarnas pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.