Victoria Larsson, resultatenhetschef på familjecentralen i Geneta. Foto: Privat/SVT

Slututvärdering av Geneta familjecentral – resultatet över förväntan

Uppdaterad
Publicerad

En slututvärdering har genomförts av familjecentralen i Geneta som öppnade i februari förra året. Den visar att samtliga mål uppnåtts och att förskolemålen har nått långt över förväntan.

Nu har man tittat på hur det har gått sedan man startade familjecentralen i Geneta, som SVT Nyheter Södertälje tidigare har rapporterat om. Social- och omsorgskontoret konstaterar att det gått bättre än förväntan, särskilt för den öppna förskolan där antalet besök var högre än man hade räknat med.

Målet var att minst 30 familjer skulle besöka öppna förskolan per år, men förra året fick man besök av 190 familjer, totalt drygt 3000 föräldrar och barn.

– Jag är otroligt stolt, jag började i mars och det har gjorts ett bra arbete med uppstarten. Vi har bra och engagerad personal och det är fantastiskt att få vara en del av den här verksamheten, säger Victoria Larsson, resultatenhetschef.

I rapporten står även att ”arbetet inom familjecentralen har medfört en tidigare upptäckt av riskfaktorer vilket visas av att antalet anmälningar från BVC har ökat.”

Vill öppna fler

Social- och omsorgskontoret föreslår att man godkänner rapporten och socialnämnden har ansökt om runt sju miljoner kronor till budgeten 2019-2021 för att verksamheten ska övergå i ordinarie verksamhet och att familjecentralen Hovsjö ska etableras.

– Forskning visar att utsatta områden har större behov av förebyggande insatser inom socialtjänst, så jag ser definitivt behoven här i Södertälje. Men det är också en prioriteringsfråga, det tar tid och engagemang, men för mig är det viktigt och jag önskar se den utvecklingen, att man startar upp fler familjecentraler, säger Victoria Larsson.

Familjecentralen i siffror

I november 2017 var 100 procent av besökarna nöjda med lokalernas öppettider och bemötandet, och 99 procent uppgav att de fick rätt hjälp.

2017 gjorde BVC 17 orosanmälningar vilket kan jämföras med noll orosanmälningar från BVC 2015.

Föräldrar får sex hembesök istället för ett under barnets 15 första månader.

Sju procent av föräldrarna som besökte öppna förskolan var pappor.

Källa: Södertälje kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.