Foto: TT/montage

Södra BB flyttar till Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningsavdelningen som i dag finns på Södersjukhuset i Stockholm kommer att flytta till Södertälje sjukhus.

– Det här blir en statushöjare, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd.

På onsdagseftermiddagen blev det klart att Södra BB:s verksamhet flyttas till Södertälje sjukhus.

– Jag är mycket nöjd med att förvaltningen nu har funnit en lösning där Södertälje sjukhus visat ett stort intresse och vilja att ta över och utveckla konceptet. Blivande föräldrar i Stockholms län kan även i fortsättningen välja detta uppskattade vårdalternativ, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd.

Förlossningsvården på SÖS

– Det här blir en statushöjare för Södertälje sjukhus.

Förlossningskonceptet

Södra BB är den enda förlossningsinrättning som erbjuder vård före, under och efter förlossningen. Det är också den enda avdelningen i Sverige som garanterar att en och samma barnmorska är med genom hela den aktiva förlossningsfasen.

Forskning har visat att förlossningsvård som bedrivs på det här sättet leder till färre kejsarsnitt, mindre användande av sugklocka och smärtlindring är inte lika vanligt.

På Södertälje sjukhus ser verksamhetschefen för barn- och kvinnovård, Sven Klaesson, potentialen med flytten.

Det här är spännande. Vi har ungefär 1.500 förlossningar per år, och idag klarar vi att hantera ungefär 500 förlossningar till. Sedan, när det nya sjukhuset står klart 2017, kommer det att finnas ytterligare möjligheter.

Erbjuds jobb på Södersjukhuset

Den personal som idag jobbar på Södra BB kommer erbjudas en ny anställning på Södersjukhuset.  När det gäller behovet av barnmorskor på Södertälje sjukhuset säger Sven Klaesson:

– När blivande mammor söker sig till Södertälje sjukhus kommer vi rekrytera mer personal.

– Det här beslutet kommer inte att innebära några arbetslösa barnmorskor i Stockholms län, säger Ella Bohlin.

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel stod det att personalen på Södra BB själv får välja om de vill flytta med till Södertälje sjukhus, detta stämmer dock inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården på SÖS

Mer i ämnet