Foto: Maria Makar/Privat

Vixie, 14, hemma igen efter älgattacken

Uppdaterad
Publicerad

Älgen i Brunnsäng och Viksberg har gått till attack igen. Det senaste offret är en hund, som efter en tid på djursjukhuset, nu har fått komma hem igen.

I måndags var Bosse Ekenberg ute med sin 14-åriga mellanpudel Vixie. Men promenaden slutar i tragedi när Vixie blir attackerad av älgkon med två kalvar, samma älg som härjat i Brunnsäng och Viksberg i flera år och för en månad sedan attackerade en kvinna, som fick sin arm blåslagen.

Vixie överlevde attacken, som man inte vet exakt hur den gick till eller hur den uppstod, men fick föras till sjukhus med brutna revben.

Aggressiva älgen i Södertälje

– Jag tänkte att det kanske var sista gången jag såg henne och jag kunde inte sova för jag var rädd att djursjukhuset skulle ringa och säga att hon hade blivit sämre, säger matte Patricia Ekenberg.

”Inte varit med om liknande”

Husse och matte slapp nattligt samtal och i går kväll kunde de hämta Vixie, som var omplåstrad och går på smärtlindrande.

– Jag har aldrig varit med om att en älg hoppat på en hund, men Vixie har haft tur som inte fått några inre skador, säger veterinären Katja Persson.

– Jag har tyckt det varit mäktigt att se älgarna och att vi borde kunna dela på området, men jag tycker inte det längre. Nu är jag rädd när jag är ute, säger Patricia Ekenberg.

Sover tillsammans

Hon har flyttat ner sin madrass från sängen och ner på golvet så att Vixie ska kunna sova tillsammans med henne.

– Vixie får ju inte hoppa upp i sängen och hon behöver närhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aggressiva älgen i Södertälje

Mer i ämnet