Foto: SVT

Deras arbete för barns rättigheter prisas

Uppdaterad
Publicerad

Årets barnrättsprisvinnare talar sig varm för lyhördhet, och för vikten av att nå fram till de yngre vårdtagarna.

– Vi har fokus på de här frågorna. Tidigare var det mer slumpartat. Nu får vi gehör från både kolleger och chefer, förklarar Åsa Ekengren på habilitetsmottagningen i Eskilstuna.

Landstingets barnrättspris delas ut årligen, och i år går priset till habiliteringsmottagningen i Eskilstuna, för dess arbete med att integrera frågor om barnrätt i sin dagliga verksamhet.

Specialpedagogen Birgitta Rytterström och sjukgymnasterna Malin Johansson och Åsa Ekengren är alla barnrättspiloter, och kommer att få ta emot priset.

– Det här känns verklgien fantastiskt roligt! Och det har varit så svårt att inte avslöja något, skrattar Åsa Ekengren.

Vad tänkte du när ni fick beskedet?

– Vad roligt att ett vardagsarbete uppmärksammas och får pris, och inte något stort, fint projekt, utan faktiskt något vi gör i vårt dagliga jobb, ler Malin Johansson.

Det är sedan 2009 delas landstingets barnrättspris ut till verksamheter och anställda inom landstinget som på något sätt lyfter arbetet med barns rättigheter enligt FN:s barnkonvention.

Vill lyfta det vardagliga värderingsarbetet

Nomineringen av habiliteringsmottagningens barnpiloter stod deras chef, Jeanette Elgén, för. Och hon säger att arbetet med frågorna har gjort hela verksamheten mer medvetna om sina egna värderingar.

– Vi möter barn och unga i vår verksamhet där det är viktigt att ha koll på ens egna värderingar så det är jätteviktigt med barnrättsarbete. Men sedan är det ju långt kvar, många förändringsarbeten som behöver komma till.

Hon tycker att det är en viktig samhällsfråga, och att det inte bara är vissa delar som behöver jobba med det, utan alla.

– Landstinget har organiserat det bra centralt, barnrättspiloterna kan få mycket stöd med bra utbildningar och material och det uppmuntrar till att man gör det, förklarar hon.

”Det är väldigt viktigt att vi är lyhörda”

Sedan i höstas har habiliteringsmottagningen regelbundet lyft barnrättsfrågorna i det dagliga arbetet. Bland annat har det handlat om att medvetandegöra artiklarna i konventionen.

– Artikel tolv lyder ”barnet har rätt att utrycka sin mening i alla frågor som rör det. Barnets åsikt ska tillmätas betydelse i förhållande till ålder och mognad. Barnet ska ha möjlighet att höras antingen direkt eller genom företrädare. Artikeln ger inte barnet rätt till självbestämmande”, läser Birgitta Rytterström från ett av korten som de använder vid de möten där barnrättsfrågorna diskuteras.

– När man jobbar med barn med funktionsnedsättning är det väldigt viktigt att vi är lyhörda, för alla våra barn och ungdomar kanske inte har talet, utan man kanske teckenspråkstecknar eller behöver ha bilder och peka. Det här med kommmunikation, alla har rätt till sin kommunikation, men det ställer krav på omgivningen att vänta in, lyssna och respektera.

Försöker hitta bra redskap för att göra barn delaktiga

Prisutdelningen ägde rum i samband med den årliga inspirationsdagen för de personer inom landstinget som jobbar med barns rättigheter. Och sker som ett steg i att främja, säkerställa och bevaka att arbetet fortsätter.

Hur går arbetet till i vardagen?

– Vi har fokus på de här frågorna, jämfört med tidigare då det varit mer slumpartat. Nu får vi gehör från både kolleger och chefer, förklarar Åsa Ekengren.

Hon får medhåll av Malin Johansson.

– Att alltid ha barnet i fokus och göra banet så delaktigt  som det kan vara utifrån mognad och ålder. 

Hur gör man det då?

– Genom att hitta bra redskap för att göra barn delaktiga. Är det kanske att jag måste använda bilder när jag jobbar eller måste jag gå ner på barnets nivå och ställa frågorna direkt till barnet?, förklarar Malin Johansson.

Nya lokaler ger nya möjligheter

Först till nästa sommar kommer de flytta in i nya fräscha, där de mer kan gå in och jobba med miljön för de barn och ungdomar som besöker dem.

– Vi kommer att jobba mer aktivt med det här med information och delaktighet. Och när vi flyttat till våra nya lokaler så kommer vi kunna ha en trygghetsvandring där man går runt med barn och de får titta och tycka till om hur det ser ut, säger Birgitta Rytterström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.