Marie Herbring är inspektör på Inspektionen för vård och omsorg. Hon utredde ärendet med den minderåriga flickan.

”Det är ett nationellt problem” – IVO planerar att utreda

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett systemfel och ett nationellt problem att psykiskt sjuka barn slussas mellan olika vårdenheter. Det anser Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som nu planerar att göra en tillsyn.

I dag rapporterar SVT Nyheter Sörmland om 14-åriga Josefin, som under nästan hela sitt liv bollats runt mellan olika vårdinstanser. Nyligen uppmärksammade vi ett annat fall med en minderårig flicka som slussades runt mellan landstingen och till slut hamnade på vuxenpsykiatrin i Nyköping. Där valde chefen på Nyköpings psykiatriska klinik, Johan Hellström, att anmäla hela förloppet till IVO.

Läs mer: Minderårig slussades runt i psykvården – slutade med mordförsök

Minderåriga slussas runt i psykvården

I anmälan skriver han att han hoppas att myndigheten ska utreda hur de olika aktörer som varit inblandade i flickans fall agerat gentemot varandra. Det eftersom han tror att det finns ett systemfel, skriver han.

Bristande planering

En utredning görs, men IVO väljer att inte ta upp hur landstingen har agerat gentemot varandra när de sa nej till att ta emot den minderåriga patienten. Något som alltså ledde till att hon slussades runt mellan olika enheter i landet tills hon skrevs in på vuxenspykiatrin.

LÄS MER: 14-åriga Josefin har omplacerats 33 gånger

Istället nöjer sig myndigheten med att rikta kritik mot Sörmlands landsting och flickans kommun för att de inte haft en dokumenterad långsiktig plan.

– Det var ju både kommun och landsting som var inblandade. Vi kan inte se att man satt sig ned och gjort en långsiktig plan, säger Marie Herbring, inspektör på IVO

Men varför har inte landstingens bristande samverkan utretts? Det var ju det som efterfrågades i anmälan.

– Det är ju någonting som landstingen måste lyfta själva.

Ett nationellt problem som ska utredas

Myndigheten tillstår dock att det faktum att minderåriga patienter kan slussas runt mellan landsting är ett systemfel.

– Vi har sett i vår tillsyn att det finns brister och att barn och unga slussas mellan olika enheter och landsting. Det är ju inte en bra och säker vård. Så det finns en planering att vi ska göra en tillsyn inom det området, för det är ju inte ett problem inom landstinget Sörmland, utan ett nationellt problem, säger Marie Herbring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minderåriga slussas runt i psykvården

Mer i ämnet