Thomas Af Bjur, ordförande i Södermanlands ishockeyförbund, berättar om sina tankar kring skandalmatchen mellan Åker/Strängnäs och Flemingsberg. Foto: TT/SVT

Förbundet: ”Skickar ut en tråkig bild av svensk hockey”

Uppdaterad
Publicerad

871 utvisningsminuter i en juniormatch mellan Åker/Strängnäs och Flemingsberg. Södermanlands ishockeyförbunds ordförande Thomas Af Bjur ser allvarligt på det inträffade, och berömmer samtidigt Åker/Strängnäs som startat en utredning.

Det var efter söndagens juniormatch mellan Åker/Strängnäs och Flemingsberg som det spårade ur och spelarna började bråka, 33 matchstraff delades ut vilket innebar totalt 871 utvisningsminuter.

Berömmer ledarna

– Det är ingen bra reklam för ishockeyn och det är tråkigt att det skickar ut en bild om svensk ishockey som vi inte står för. Det är tråkigt när en sån här bild kablas ut med tanke på hur mycket glädje och roligt det finns kring ishockeyn, säger Thomas Af Bjur, ordförande i Södermanlands Ishockeyförbund, till SVT Nyheter Sörmland.

Läs mer: Efter skandalmatchen – klubben startar utredning.

Samtidigt vill han betona och berömma att ledarna tog ansvar i situationen.

– De gick in och bröt innan det eskalerade har jag fått höra i efterhand. Men det är nog illa att det här händer när man ska tacka för matchen. Det är ingen ursäkt men ändå bra att de tog vuxenansvar från föreningarna, säger Thomas Af Bjur.

”Tydlig signal”

Några disciplinära åtgärder mot Åker/Strängnäs är inte aktuellt att vidta från förbundets håll. Thomas Af Bjur påpekar istället att klubben redan startat en egen utredning om det inträffade.

– De har tagit tag i frågan och det är en tydlig signal att man inte tar lätt på det och att man vill undvika att hamna i en sån här situation igen. Det gäller att markera värdegrunden och påvisa att hockeyn inte står för det, säger Thomas Af Bjur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.