Johan Rocklind (S), kommunstyrelsens ordförande i Gnesta. Foto: SVT

Gnesta lyfter frågan om länsbyte – Rocklind lovar en folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Nu är frågan glödhet igen – vilket län ska Gnesta kommun tillhöra framöver? Kommunstyrelsens ordförande Johan Rocklind (S) lovar nu medborgarna en folkomröstning i frågan.

Redan 2014 gick Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Vänsterpartiet ut i ett gemensamt uttalande om att de ville ha en folkomröstning om vilket län Gnesta ska tillhöra i framtiden. Och under måndagens kommunfullmäktige väcktes frågan om en folkomröstning till liv igen.

– Frågan kring länstillhörighet är viktig att diskutera och det är en fråga som bör föras i dialog med en folkomröstning. När vi har fått underlag är det en fråga medborgarna bör få ta ställning till, säger Johan Rocklind (S) till SVT Nyheter Sörmland.

Äger inte frågan

Har ni som kommun verkligen något att säga till om i frågan?

– Det är inte Gnesta kommun som äger den frågan utan det är staten som bestämmer. Men det kan föregå en omröstning om fullmäktige skickar in en sån framställan, men vi vet ju inte om vi får byta län om vi så önskar. Men om den dörren är öppen är vår intention att gå ut till medborgarna.

Han menar att Stockholm är det naturliga valet för Gnesta kommun.

Samband med Stockholm

– Stora delar av Mälardalen ser sambanden med Stockholm, men vi har i princip bara kopplingen mot Stockholm och lite mot Sörmland. Stockholm växer ut i Mälardalen, men dörren att växa vidare för Stockholm är stängd av både dem själva och staten, säger han.

Är det då realistiskt att tro att Gnesta kan få tillhöra Stockholm?

– Vi ser gärna att den öppningen finns för de kommuner som i den nya regionindelningen hamnar på gränsen mellan olika tillhörigheter. Beroende på hur starka samband en kommun har borde man kunna ha önskemål om att gå till regionen på andra sidan gränsen. Det är en väldig skillnad jämfört med att låta Stockholm växa ihop med hela Mälardalen, så det finns all anledning att framföra den åsikten.

”Svårt att säga”

När en folkomröstning kan hållas i Gnesta är fortfarande oklart.

– Det är svårt att säga, det beror på vad som händer de närmaste månaderna med förslaget från de statliga utredningarna och hur frågan kring regionerna går vidare, säger Rocklind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.