Foto: TT

Nekade ambulans till skadad bebis – hård kritik mot SOS

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna ramlade på sin fem veckor gamla dotter när hon tappade henne i trappen – och nekades ambulans av larmoperatören på SOS Alarm. Nu får SOS hård kritik av IVO, inspektionen för vård och omsorg.

Det var i april i år som kvinnan ramlade ner för en trappa och på sitt spädbarn i bostaden i Valla utanför Katrineholm. Men när hon ringde SOS nekades hon ambulans och istället fick hon ta sin egen bil med dottern och sin man in till sjukhuset.

Åtta frakturer

Läs mer: Spädbarn i otäck fallolycka – nekades ambulans.

Där visade det sig att barnet hade fått åtta revbensfrakturer och en skallfraktur med blödning utanför skallbenet. Kvinnan anmälde då händelsen till IVO, som nu ger hård kritik mot hanteringen av ärendet.

De menar att en ambulans borde ha skickats omedelbart. I sitt beslut skriver de:

”Handläggningen av samtalet uppvisar allvarliga brister. En ambulans borde omedelbart ha skickats till patienten. SOS-operatören har inte varit tillräckligt lyhörd och således inte rätt uppfattat föräldrarnas oro över barnets skador och därmed brustit i att förvissa sig om hur olyckan gått till samt hur barnet egentligen mådde. Samtalet präglas av passivitet från SOS-operatören”.

Läs mer: SOS Alarm ber om ursäkt.

Tillräckliga åtgärder

SOS Alarm har nu meddelat att chefen på avdelningen haft en genomgång med operatören där kunskapsbrister inom trauma identifierats. Den berörda operatören ska också genomgå en kompetensutveckling och uppföljningar genom kontroller av operatörens samtal ska göras.

IVO bedömer att de vidtagit de åtgärder som behövs för att det inte ska inträffa igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.