Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ljudinspelningen från kvinnans larmsamtal till polisen – och hennes makes samtal 14 timmar senare. Efter det hittades kvinnan död på köksgolvet. Målsägarbiträdet Björn Sondell vill att samhället ska göra mer för kvinnor i våldsutsatta relationer. Foto: Polisen/Privat

Kvinnans rop på hjälp i larmsamtalet innan mordet i Vingåker: ”Kommer bli dödad”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan i Vingåker ringde till SOS Alarm 14 timmar innan hon hittades mördad. Hon kände sig hotad av sin man som nu är åtalad för mordet och som släppts ur häkte en kort tid innan mordet. Målsägandebiträdet Björn Sondell säger att samhället borde göra mer för att förhindra liknande mord.

Redan dagen innan mordet i slutet av december hade kvinnan ringt 112 flera gånger efter att hon känt sig hotad av sin man.

En polispatrull mötte upp henne. Hon var fåordig men ville få hjälp att få ur mannen ur lägenheten. Patrullen åkte dit och knackade på – men ingen öppnade och poliserna menade att inget fanns att göra då bägge var skrivna där, enligt förundersökningen.

Mäns våld mot kvinnor

Mannen larmade efter mordet

Klockan 02.46 – nästan 14 timmar efter kvinnans första samtal – larmade mannen SOS.

Polispatrullen som anlände till platsen bröt upp dörren och hittade kvinnan liggande död på köksgolvet – utsatt för mycket brutalt våld.

Mannen som var i lägenheten greps och står nu inför rätta misstänkt för mord. Han nekar till brott.

Släpptes från häktet

Mannen är tidigare dömd till böter för misshandel av kvinnan. Och så sent som några veckor före mordet satt han häktad misstänkt för att ha slagit henne och hotat henne med en sax – men han släpptes under rättegången då hon inte velat medverka. Bland annat av rädsla för honom, enligt åklagaren.

Hans försvarare ansåg att det var oproportionerligt att hålla honom häktad på obestämd tid och rätten höll med.

Advokaten: ”Samhället har ett stort ansvar”

Målsägandebiträdet Björn Sondell, som representerar kvinnans familj, har haft många liknande fall. Han menar att om kvinnan i Vingåker hade fått hjälp av samhället och om det tidigare fallet hade kunnat fullföljas så hade kanske utfallet varit annorlunda.

– Samhället har ett stort ansvar för människor i en utsatt situation att motivera och försöka få kvinnorna att på bästa sätt tillvarata sin rätt i rättsprocessen.

Åklagaren My Lindholm säger till SVT att polis och socialtjänst gjorde allt för att motivera kvinnan att medverka – men trots alla försök misslyckades de.

Rättegången avslutas på fredag. Den åtalade mannen hävdar att det är två andra personer som begått mordet, enligt advokat Jonathan Cantillana.

ÄR DU SJÄLV UTSATT, ELLER KÄNNER NÅGON SOM ÄR DET? HIT KAN DU VÄNDA DIG:

Organisationer som ger hjälp och stöd

Brottsofferjouren är en organisation som arbetar med att ge stöd till brottsoffer, och de har också en stödlinje som är gratis att ringa till.

Hjälp och stöd för kvinnor

Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon dit man kan ringa kostnadsfritt (även män). Linjen är bemannad dygnet runt och du kan vara anonym.

Webbplatsen Riksorganisationen för Kvinnojourer i Sverige

Unizon – Sveriges Kvinno- och tjejjourers Riksförbunds webbplats

Terrafem ger stöd till våldsutsatta kvinnor med utländsk härkomst. Organisationen har en jourtelefon som erbjuder stöd på mer än 70 språk.

Hjälp och stöd för barn och ungdom

Är du barn eller ungdom och har blivit utsatt för eller bevittnat våld i hemmet kan du ringa till Bris – Barnens rätt i samhället. Här kan du lära dig mer om dina rättigheter.

Ungarelationer.se arbetar med att ge stöd och information till den som är under 20 är och som blir utsatt i sin relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter.

Hjälp och stöd för HBTQ-personer

Om stödmottagningen på RFSLs webbplats

Hjälp och stöd för män

MÄN arbetar med att främja jämställdhet och förebygga våld hos killar och unga män. De lyssnar på berättelser och frågor som berör och påverkar deras liv.

Killar.se

För dig som utsätter någon för våld

Rikskriscentrum är en riksorganisation med verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor.

Till Välj att sluta kan personer som utövar eller riskerar att utöva våld i en nära relation vända sig anonymt för att ta första steget mot en förändring.

Jourhavande präst

Svenska kyrkan erbjuder jourhavande präst mellan klockan 21 och 6.

Brottsofferguiden

Brottsofferguiden ger dig som blivit utsatt för brott en överblick över vad som kan vara aktuellt i den situation du är i nu.

Källa: Polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor

Mer i ämnet