Landstingsdirektör Jan Granlund.

Efter SVT:s granskning: Landstinget lovar åtgärder innan sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Sörmlands landsting fått i uppdrag att stoppa runtslussningen av barn och unga inom psykvården. Innan sommaren ska åtgärder ha vidtagits.

SVT:s granskning av hur pskyvården och socialtjänsten slussar runt minderåriga patienter utan att ge dem långsiktig och kontinuerlig vård har väckt starka reaktioner.

Läs mer: Så slussas minderåriga runt i psykvården

Minderåriga slussas runt i psykvården

Landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) lovade förra veckan att agera för att få till en ändring. Nu har landstingsdirektör Jan Granlund fått order om att ta fram förslag på åtgärder.

– Vi går vidare med det arbete vi redan bedriver och det handlar framförallt om att se till att unga människor inte hamnar i slutenvård. Men för de som ändå gör det så behöver vi se vad vi kan göra bättre. Vi har avtal Västmanland och Östergötland, och vi ser vilka förändringar som behöver göras i dem, säger han

Lyfter frågan nationellt

Att minderåriga slussas runt är inte ett fenomen unikt för Sörmland, utan något som sker på andra håll i landet. Enligt Inspektionen för vård och omsorg (IVO) är det ett nationellt problem. Det är en bild som Jan Granlund delar.

Läs mer: ”Det är ett nationellt problem” – nu lovar IVO att utreda

– Vi lyfter upp frågan på nationell nivå, både i SKL och i vår sjukvårdsregion. För det här ett område där vi behöver jobba gemensamt mellan landstingen, säger han.

Hur kommer det sig att det kunnat pågå hittills?

– Det är viktigt att säga att det är i enstaka fall det händer, det kan vara väldigt speciella omständigheter som gör att enskilda personer hamnar i det här, men vi jobbar för att det inte ska hända.

Läs mer: Ministern öppnar för lagändring

Klart innan sommaren

Enligt Jan Granlund är tanken att han ska rapportera fortlöpande om arbetet till landstingsstyrelsen, men det finns ett mål för när det ska finnas konkreta åtgärder på plats.

– Landstingsstyrelsen kommer fråga redan vi nästa sammanträde hur långt vi har kommit på den här punkten, men vi har också sagt att uppdraget i den här delen ska vara avslutat innan sommaren, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minderåriga slussas runt i psykvården

Mer i ämnet